Magyar emlékek a világban
...elődeink nyomában

Nolblog Saját blogom Segítség

Feltöltök

blogolok videót képet hangot

 

 

Az 1919-ben kikiáltott és 133 napig létezett Magyar Tanácsköztársaság tényleges vezetője Kun Béla (1886-1938?) volt, aki 1904-ben, félbeszakítva kolozsvári jogi tanulmányait, a “kincses városban” és Nagyváradon újságíróskodni kezdett.

Még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg budapesti baloldali értelmiségi körökkel. Középiskolásként 1902-ben belépett az MSZDP-be (Magyarországi Szociáldemokrata Párt).

1916-ban orosz hadifogságba esett, az októberi forradalom után az ő elnökletével alakult meg a bolsevik párt magyar csoportja. Petrográdra, majd Moszkvába utazott, Leninnel is megismerkedett, aki több ízben élesen bírálta nézeteit.

1918 novemberében Budapesten Kun vezetésével alakult meg a Kommunisták Magyarországi Pártja, amely a Tanácsköztársaság kikiáltásával ténylegesen átvette a hatalmat.

 

A proletárdiktatúraként aposztrofált államban történtek ugyan lépések a proletariátus helyzetének javítására, de a lakosság többsége a diktatúrára emlékezett, ennek hatására a vidék szinte teljes egésze és a főváros polgári rétegeinek nagy része is elfordult a tanácshatalomtól. Kun 1920-ban Moszkvába emigrált, ahol később a Kominternben tevékenykedett: az agitációs-propaganda osztály, a közép-európai, majd a balkáni titkárságot vezette. Sztálin parancsára 1937-ben letartóztatták és koholt vádak alapján halálra ítélték.

 

1953-at (Sztálin halálát) követően Kun Bélát rehabilitálták, s ottani szokásoknak megfelelően ezt utcák, intézmények nevének adásával is jelezték. Így kapta meg Leningrád Kupcsino kerületének egyik új, 2,3 kilométeres főútvonala is Kun Béla nevét, más kelet-közép európai kommunista vezetők és “testvéri fővárosok” társaságában, Kun “utcája” például a Bukarest utcát kapcsolja össze a Szófia utcával. 1991 után a Néva-parti metropolis visszakapta a Szentpétervár nevet (miközben a megye Leningradszkaja néven szerepel továbbra is), és Oroszország-szerte is megkezdődtek a névváltoztatások. Kupcsino önkormányzata több ízben felvetette az átnevezés gondolatát, de az ott lakók többségének tiltakozása nyomán a javaslat rendre elbukott. Napjainkban ismét felbukkant a névcsere ötlete, tüntetést is szerveztek a Kun Béla elnevezés ellen, de a meghirdetett eseményre a szervezők sem jöttek el. A lakosság (jóllehet általában nem tudják, hogy ki volt Kun Béla és a többi névadó), ezúttal is ellenállt.

Annyi “előrelépés” történt, hogy a környék új metróállomása az eredeti tervtől eltérően már nem az ott vezető utca névadójára emlékeztet, hanem a Mezsdunarodnaja (Nemzetközi) elnevezést viseli.

 

Ez még felidézi ugyan az egykori osztályharcos gondolatot, az egyes épületekben működő kisvállalkozások, butikok, utazási irodák, kaszinók már kevésbé... 

 

A Krím „fővárosában”, Szimferopolban is létezik egy Kun Béla utca, jóllehet sok helybéli szót emelt már annak érdekében, hogy ezt az elnevezést megváltoztassák.

 

Egyes források szerint ugyanis 1920 végén a krími félsziget polgári biztosaként Kun Béla szervezte a fehérgárdista Vrangel tábornok hadseregének veresége után végrehajtott tömeges kivégzéseket, sőt részt is vett azokban.

 

Érvelésükhöz felhasználják azt a tényt, hogy a megtorlásokról értesülve az orosz kommunista vezetés tényfeltáró bizottságot küldött ki, majd 1921 májusában visszahívta Kun Bélát a Krímből.

A folyamodvány szerzői azt kérték a városvezetéstől, hogy a Kun Béla utca kapjon a krími autonómia ukrajnai helyreállításával összefüggő nevet.

Döntés idáig nem született az ügyben Szimferopolban.


_________________________________

“Magyar emlékek a világban" címmel itt olvashatjátok 2000-ben a nyomtatott Népszabadságban megjelent sorozatom darabjait a világban szétszórtan fellelhető magyar emlékhelyekről és emlékművekről – persze az időközben felavatott újabb szobrok, táblák sem hiányoznak majd; főleg, ha Ti is segítetek ezeknek a felkutatásában.

 

0
6 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 273 komment érkezett ()

1. volk (szerkesztő)
2013. 01. 11. 19:19

Szívből köszönöm Nagy Gábor segítségét, illetve Szilágyi Anna támogatását. Volk

2. Atlasz
2013. 01. 11. 19:30

Nagyon érdekes!

3. navigator
2013. 01. 11. 19:33

Mértéktartó, nem "kommunistázó" fogalmazás. Rábólintok. Történelemtanárként tudnám árnyalni, személyesen ismertem a nagyapát undorítóan megtagadó, ma a radikális jobboldalon sztárolt unokát. Lapban is publikáltam róluk.Azt hiszem eléggé jól ismerem a vonatkozó történeti szakirodalmat. A lényeg, hogy Ön Kun Bélát a magyar történelem részének tekintve, gyalázás nélkül őrzi a kollektív emlékezetben. +!

4. little
2013. 01. 11. 20:37

Érdekes, nívós olvasmány sok ujat is olvasttam. +

5. ZorróAszter
2013. 01. 12. 0:04

"Még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg budapesti baloldali értelmiségi körökkel."

Kedves Volk!

Ha jól emlékszem, Ady latinból korrepetálta Kun Bélát még gimnazista korában.
Atyja arra intette, hogy ha elmélázik, adjon neki egy tockost, de ez kimaradt.

Szerintem Ady és Kun Béla kapcsolata ennyi volt, és nem több.

6. corvin
2013. 01. 12. 7:33

Ez az írás is kellemes olvasmány, köszönöm. +++

7. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 12. 12:55

....már egy Kun is bekerülhet a magyar emlékek közé?

*****

8. volk (szerkesztő)
2013. 01. 12. 14:41

Köszönöm a bátorító kommenteket. Navigator, minek tekintsem Kun Bélát, ha nem a magyar történelem részének? Tessék ezt Virág elvtivel megvitatni és egyeztetni... Volk

9. dokiv
2013. 01. 12. 18:00

Hazánk tragédiája, hogy az egykori Szovjetunióban nem volt Rákosi, Gerő, Révai, Farkas, stb utca! Sok szenvedést elkerülhettünk volna. Lehet, hogy túl optimista vagyok, mert a tartalék is ugyanaz a kategóriából lett kialakítva?

10. navigator
2013. 01. 12. 18:53

8.

Virággal, ha lehet, nem kommunikálok. Ellenben igen általános lett (itt a NOLBLOg-on is) Kun Bélát gyalázni. Nem csupán Virág teszi. Ezért nyugodtan, kedves volk, fogadja el tőlem az elismerést.

11. dokiv
2013. 01. 12. 19:14

Érthetetlen, hogy a krimi tatárok nem neveztek el Kun Béláról utcát, hálából azért, mert csak 60000 (hatvanezer) embert mészároltatott le közülük, holott ezt megdupláztathatta volna. És ez csak egy terület, ahol áldásos tevékenységét kifejthette. Remélhetően a bolsevik mozgalom vezetőihez hasonlóan ő sem akarta a famíliáját lejáratni és álnéven küzdött a demokráciáért. Így aztán az sem biztos, hogy egykori áldozatainak rokonsága pont a magyarságot foglalta imáiba miatta!

12. navigator
2013. 01. 12. 19:56

11.

Rágalom. Fanatikusan antikommunista irodalom állítása. Számszerűségében hamis, továbbá eltekint a konkrét történelmi körülményektől.

13. ZorróAszter
2013. 01. 12. 20:02

Kedves Dokiv!

A jobbosok kitalált történelmében már régen senki se hisz. Még a jobbosok se.

Azért az érdekelne, hogy amikor a hasára csap és kiböffent egy ilyen marhaságot, miben bízik, ki fogja ezt elhinni Önnek?

Az újszülött kismalacok?

Szerintem ilyesmit már ők sem.

Önök miatt lassan már Sztálin bűneiben sem hisz senki.

14. dokiv
2013. 01. 12. 20:52

12.
Még a galamblelkű Lenin is gondosan ügyelt arra, hogy a tömeggyilkosok ne a kiirtásra ítélt nép soraiból kerüljenek ki . Lev Davidovits Bronstein (Trockíj, mert ő sem akarta a családi nevét bemocskolni...) brutális vadállat volt még hozzá képest is és Kun Béla az ő elképzeléseit olyan remekül valósította meg, hogy maga Lenin is tiltakozott miatta! A krimi tatárokat szinte teljesen kiirtották és ebben Kun Bélának elévülhetetlen érdemei vannak. Szerencsére a "dicsőséges Tanácsköztársaság" alatt nem tudta kibontakoztatni képességeit, bár törekedett rá! Talán ezért a szimpátia...

15. Balango
2013. 01. 12. 23:13

12. navigator
2013. 01. 12. 19:56

"Rágalom. Fanatikusan antikommunista irodalom állítása. Számszerűségében hamis, továbbá eltekint a konkrét történelmi körülményektől."

A szám nyilvánvalóan túlzás, de nekem roppantul tetszett Navigátor ezen kitétele: "továbbá eltekint a konkrét történelmi körülményektől."

Én személy szerint vallom egyébként, hogy a konkrét történelmi körülmények mindig vizsgálandók, csak az a kérdésem, hogy Navigátor más témakörökben is hajlandó-e mentő körülménynek elfogadni a "konkrét történelmi körülményeket"...

Az írás egyébként érdekes, Volk valóban a hozzánk köthető emlékeket mutatja be sine ira et studio, és ezért őt köszönet illeti.

16. navigator
2013. 01. 13. 1:07

14.

Fordítva. Trockij tiltakozott több ízben is Leninnél Sztálin tömeggyilkosságai, mészárlásai, az általa elrendelt kivégzések miatt.

Kun Béla pedig a magyar TK alatt éppen hogy kiengedte a túszként fogva tartott arisztokratákat...

Maga nem ismeri a történelmet. Kövesse a lenini intelemet: "Tanulni, tanulni, tanulni!"

Történelemtanár tanácsoljka Önnek.

Különben érdekes. ZorroAszter se osztja az Ön véleményét (13.), mégis kizárólag engem pécéz ki...

17. navigator
2013. 01. 13. 1:12

15.

Így van. Történelemtanári stúdiumaim során mindig azt tanultam, hogy sine ira et studio elemezzem a mindenkori történelmi körülményeket, mégpedig nem történelmietlenül. Ezt itt elmagyarázni, oktatni nem lehet. Több tízezer oldal irodalmat olvastattak el velünk hozzá és tucatnyi szakszemináriumon sajátítottuk el. Utóbb e szellemben tanítottam a közoktatásban és s felsőoktatásban.

18. navigator
2013. 01. 13. 1:13

15-höz még (lemaradt; ide is érvényes)

Különben érdekes. ZorroAszter se osztja az Ön véleményét (13.), Ön mégis kizárólag engem pécéz ki...

19. Toscanini
2013. 01. 13. 2:15

Navigator....
Kun Bela Krimben valo szerepleset nehez tisztara mosni es meg nehezebb megmagyarazni.Onnek, mint tortenesznek ezt tudnia kell. Aldozatok szamarol lehet vitatkozni, de a felelossegrol kevesbe.De a cikknek nem ez a lenyege, hanem a magyar emlekek.Ehhez azomban szervesen hozza tartozik egy masik magyar emleke is, a fanatikusan Sztalinista Szabo Ferenc, akinek a vallomasa (onkent jelentkezett) alapjan kivegeztek Kun Belat.Szabo Ferenc 45 ben hazatert, majd 1957 ben a Zeneakademia (rettegett) igazgatoja lett, gondolom jutalmul.Szinten jutalombol szinte slager zeneszerzo lett a Szovjetunioban, es valahol meg utca is lett elnevezve rola. Erdekes lenne kideriteni, hogy hol es az ott lakoknak van e fogalmuk,hogy a nevadojuk ki volt.

20. Toscanini
2013. 01. 13. 2:16

Navigator....
Kun Bela Krimben valo szerepleset nehez tisztara mosni es meg nehezebb megmagyarazni.Onnek, mint tortenesznek ezt tudnia kell. Aldozatok szamarol lehet vitatkozni, de a felelossegrol kevesbe.De a cikknek nem ez a lenyege, hanem a magyar emlekek.Ehhez azomban szervesen hozza tartozik egy masik magyar emleke is, a fanatikusan Sztalinista Szabo Ferenc, akinek a vallomasa (onkent jelentkezett) alapjan kivegeztek Kun Belat.Szabo Ferenc 45 ben hazatert, majd 1957 ben a Zeneakademia (rettegett) igazgatoja lett, gondolom jutalmul.Szinten jutalombol szinte slager zeneszerzo lett a Szovjetunioban, es valahol meg utca is lett elnevezve rola. Erdekes lenne kideriteni, hogy hol es az ott lakoknak van e fogalmuk,hogy a nevadojuk ki volt.

21. Toscanini
2013. 01. 13. 2:16

Navigator....
Kun Bela Krimben valo szerepleset nehez tisztara mosni es meg nehezebb megmagyarazni.Onnek, mint tortenesznek ezt tudnia kell. Aldozatok szamarol lehet vitatkozni, de a felelossegrol kevesbe.De a cikknek nem ez a lenyege, hanem a magyar emlekek.Ehhez azomban szervesen hozza tartozik egy masik magyar emleke is, a fanatikusan Sztalinista Szabo Ferenc, akinek a vallomasa (onkent jelentkezett) alapjan kivegeztek Kun Belat.Szabo Ferenc 45 ben hazatert, majd 1957 ben a Zeneakademia (rettegett) igazgatoja lett, gondolom jutalmul.Szinten jutalombol szinte slager zeneszerzo lett a Szovjetunioban, es valahol meg utca is lett elnevezve rola. Erdekes lenne kideriteni, hogy hol es az ott lakoknak van e fogalmuk,hogy a nevadojuk ki volt.

22. navigator
2013. 01. 13. 3:25

19-20-21.
Toscanininak.

Én nem csupán a számot vitatom. És éppen mint történelemtanár tartom történelmietlen megközelítésnek ócsárolni az első világháború kataklizmájából kirobbant forradalmakat.

Krímet pedig nem én hoztam ide, hanem a a radikál-jobboldali nézeteikről itt már régről ismert bloggerek. Ennek miértjét vitassa ezekkel: dokiv, Balango.

Különben, mielőtt hozzászól, miért nem nézi meg a kommentelőzményeket?

23. ZorróAszter
2013. 01. 13. 3:31

14. dokiv 2013. 01. 12. 20:52

Kedves Dokiv!

Jókat röhögnénk improvizált történelmén, ha nem lenne a dolognak olyan következménye, hogy Önök, történelemkitalálók miatt lassan már Sztálin bűneiben se hisz senki.

24. ZorróAszter
2013. 01. 13. 3:36

21. Toscanini 2013. 01. 13. 2:16

Kedves Toscanini!

Nehéz lett volna röhögés nélkül kibírni a "rettegett zeneakadémiai igazgató" felemlegetését.

Speciel nekem nem is sikerült.

25. dokiv
2013. 01. 13. 9:31

Zorro....!
Sztálin bűneiben önök nem hittek, még akkor sem, amikor Hruscsov et. leleplezte azokat! (Természetesen titkos beszéd volt az is, talán még az őszödinél is titkosabb.)
A szovjethatalom megszilárdítása érdekében meggyilkolt mintegy 20 000 000 ember természetesen nem röhögött az improvizált történelmen, még csak túl sem élte! A gyilkosok röhögtek, amíg kegyvesztettek nem lettek.

26. dokiv
2013. 01. 13. 9:44

16. Navigator!
Mikor tetszett azt a történelmet tanulni? Gyanítom, hogy nagyon régen és garantáltan nem a "Sina ira et studio" jegyében, hanem osztályharcos alapon. Trockij és Kun Béla iránti vonzalma így is csak részben érthető. A marxi alapokra helyezett történelemszemlélet ugyanúgy megbukott, mint a Micsurinnal helyettesített genetika tagadása. Javaslom, hogy legalább olvasgasson. Figyelemfelkeltőnek csak annyit, hogy például időközben kiderült, Katyn nem a nácik, hanem az akkori szövetségesük műve. Ucsitszja .......

27. navigator
2013. 01. 13. 12:57

26.

Dokiv, komolytalankodik. Ez a tömegdemokrácia. Megismétlem, kicsit kevésbé kurtán: az első világháború olyan erővel és annyi szenvedéssel jelenítette meg a kapitalizmus válságát, összekapcsolódva Közép- és Dél-, valamint Kelet-Európa feudális zárványaival, hogy a proletár- és parasztforradalmak akkori realitásának mai belátása nem "Trockij és Kun Béla iránti vonzalom" kérdése, hanem a tudományos történelemszemléleté, amit Ön hiába próbál alig kódolt kommunistázással és személyeskedéssel vitatni.
Az pedig önmagában irreleváns, hogy ki hány éves és mikor járt iskolába.

28. dokiv
2013. 01. 13. 13:41

27.
Örülök, hogy van olyan tudomány, ami nem változik és a diktatúrában tanultakat ma sem vonja kétségbe senki! Azóta összeomlott a SZU, a kommunistákból tőkések lettek, de a proletariátus élcsapata által megkövetelt "politikai megbízhatóság" szellemében kiválasztottak még változatlan felfogásban taníthatják a történelmet! Lenin és Sztálin (üsse kő, Kun Béláé is!) szelleme boldogan mosolyog az ateista mennyországban! Nem éltek hiába!
Nejem haragjára fittyet hányva lehoztam a padlásról Borsányi György: Kun Béla című könyvét.(Kossuth 1979) A 224.-től a 231.-ig tartó oldalakon meglehetősen dodonai fogalmazással kitér ugyan a krimi hőstettekre, de óvakodik a konkrétumoktól, mint minden korabeli marxista irodalom. Egyéb helyeken viszont kimerítő bőséggel olvashat olyan eseményekről, amelyeket feltehetően nem dolgoztak fel a tucatnyi szakszemináriumon! Még nem késő! Bár itt stílustörés, de a "Jó pap............!

29. Balango
2013. 01. 13. 16:09

18. navigator
2013. 01. 13. 1:13

15-höz még (lemaradt; ide is érvényes)

"Különben érdekes. ZorroAszter se osztja az Ön véleményét (13.), Ön mégis kizárólag engem pécéz ki..."

Ezt nem egészen értem.

Egyrészt nem fejtettem ki Kun Bélával kapcsolatban véleményt.
Másrészt ZorroAszter a 13. kommentelőként hogyan vitatta volna az én 15. számú véleményemet?

30. navigator
2013. 01. 13. 16:51

28.

Rossz a szövegértése. Nem a máról van szó. A retrospekció pedig félrevezető. Hiába utaltam magának a történelmi körülményekre, Ön csak mellébeszél. Borsányit meg ne a padláson tartsa. Bocsásson meg, de nekem erre több időm nincs.

31. ZorróAszter
2013. 01. 13. 17:10

Csak annyit szerettem volna még mondani, hogy ha Trockij és Kun Béla között lett volna szorosabb kapcsolat, akkor tiszta formában megjelent volna a trockista vád. Ennek azonban semmi jele.

Kunt Zinovjevvel hozták kapcsolatba. Ami egyébként igaz is volt.

Kun 1920 után a nemzetközi kommunista mozgalom egyik vitathatatlan vezetője volt. A Komintern központban volt a helye. Semmiképpen se küldte volna el Lenin kivégzőosztagoknak tüzet vezényelni.

32. dokiv
2013. 01. 13. 17:17

Csak remélni tudom, hogy végre rádöbbent, hogy "Mégis mozog a föld!" és tanulásra adta a fejét, így ez az oka az időhiánynak!
Borsányit visszaviszem a padlásra, ahol jó helyen lesz Sztálin rövidített életrajza és Maxim Gorkij: Az igazi kultúra (Szikra Bp.1950) között!

33. dokiv
2013. 01. 13. 17:27

Zorro......!
Amennyiben logikai összefüggéseket keres a bűnök és a kivégzések között, teljes tájékozatlanságról tesz bizonyságot a munkásmozgalom vonatkozásában! navigatornak legalább volt egy pártszerű ismeretanyaga, ami alapja lehetett egy vérszegény vitának. Megyek a padlásra...

34. ZorróAszter
2013. 01. 13. 17:41

33. dokiv 2013. 01. 13. 17:27

Mondogatni persze lehet ilyeneket tények és érvek helyett, de az olvasók általában tudják, hová tegyék az ilyesfajta "érvelés"-t.

Én is.

35. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 13. 21:03

36. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 13. 21:11

....legalább a Krisztinában ezt beszélték......

37. navigator
2013. 01. 13. 23:51

32.

Pimasz.

38. navigator
2013. 01. 14. 0:08

Virág, most azt hiszi aranyat talált? Ezek régről ismert dolgok. Miért bánt volna Kun Béla kesztyűs kézzel a a fehér terror alkalmazóival? A bolsevik személyekre vonatkoztatott hivatkozások pedig, hogy Lenin kiről mit mondott, önmagukban irrelevánsak. Ma úgy minősítjük az ilyesmit, hogy lobbik vetélkedésének egyik tipikus eszköze.

39. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 7:48

38..........a bolsevizmus története lobbik harca a hatalomért.......szép definició......
Vrangel tábornok seregét nem nevezném a fehér terror alkalmazóinak,,,,,an bloc.....

40. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 7:53

37. ehhez az értékeléshez vagy a magáénál nagyobb felkészültség kellene, vagy legalább papírhatalom (átvétel Jókai Annától, A rheimsi angyal egyik novellájából, ahol egy diák befogja a tanár száját egy időre.......)......

41. navigator
2013. 01. 14. 12:45

40.

Virág, magát csak sajnálni lehet. Nem képes beérni takarója hosszával...

42. navigator
2013. 01. 14. 12:58

39.

Virág, nem működött szövegértése. Mert én nem azt jegyeztem, hogy "a bolsevizmus története lobbik harca a hatalomért" (bár írhattam volna, hiszen e párt is szociológiailag strukturálható, még az 1921-es frakciótilalom után is, sőt latensen a sztálini időszakra is igaz!), hanem ezt: " Ma úgy minősítjük az ilyesmit, hogy lobbik vetélkedésének egyik tipikus eszköze." Tehát, megismétlem, "Ma úgy minősítjük az ilyesmit". Hasonlatot alkalmaztam.

Vrangel tábornok hadserege pedig - parancsnoka kétségtelen koncepcionalitása dacára - nem fehér ruhás bálozó kislányok gyülekezete volt. A fehér és a vörös terror egyaránt általánosan jellemezte az akkori Oroszországot, annyi különbséggel a két borzalom között, hogy az előbbi kezdete némileg megelőzte az utóbbiét.

43. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 13:16

42.......én még úgy tanultam, hogy az októberi puccsot, a vörösök követték el....

44. navigator
2013. 01. 14. 13:32

43.

Virág, tényleg elégtelenek vonatkozó történelmi ismeretei.

1/ 1917 októberében nem puccs volt, hanem előkészített fegyveres felkelés. Például 1923-ban Münchenben puccs volt. De nem az volt 1919 március 21-én Magyarországon se. Ha ezt nem érti, itt nem taníthatom meg rá. Csupán jelezhetem, tessék társadalomelemzési irányban gondolkodni.

2/ A bolsevikok vezette felkelést konkrétan megelőzte az Ideiglenes Kormány fegyveres akciója.

3/ A felkelés során többen meghaltak Pétervárott közlekedési balesetben és alkoholmérgezésben, mint a harcokban...

Egy valamivel riposztozhatott volna, Virág. Ekként: a fehér terror előbb kezdődött a vörösnél, viszont az utóbbi sokkal tovább tartott az előbbinél. Ám így se triumfált volna, kedves Virág, ugyanis ez esetben fölmerül a történelmietlen szemlélet problematikája...

45. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 14:19

1919 március 21....amikor Károlyi Mihály a reggeli lapokból értesült arról, hogy lemondott?....és az általa aláírt proklamáció hamisítványnak bizonyult?.....:-))...társadalomelemzési és mentálpedagógiai szempontból puccs volt.......egy olyan puccs, amit a média birtoklásával hajtottak végre.....az ilyen elkövetők minden tisztességes országban megértek volna az akasztófára....

46. navigator
2013. 01. 14. 14:37

Virág, örülök, hogy a pétervári felkelést már nem tekinti puccsnak. Ami pedig a TK kikiáltását illeti, Maga csak ért hozzá! Hiszen Ön nem is történelemtanár, mint én, hanem egyenesen történész, sőt még szociológus is... Azt viszont nem értem, minek hozza ide teremtésemet, a mentálpedagógiát?

47. navigator
2013. 01. 14. 14:51

Még egy (re 45.)

Nem is tudtam, Virág, hogy Maga ilyen akasztgatós...

48. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 14:52

46...mindent egyenként meg kell rágni magának? ...arra gondol, amikor a Csuzimai csatából visszatért ócskavason elsült (állítólag) egy ágyú?......szerencsétlen cirkálót azóta jól kipofozták.....
.......Lenint meg mauzóleumba zárták, a helyett, hogy föllógatták volna.....egy időre még Sztálin elvtárs is melléfeküdt......

49. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 14:54

Nálunk az akasztás volt a büntetés...van ahol villamosszék, van ahol giotin.....ez csak mentalitás kérdése....nálunk a miniszterelnökök legvalószínűbb halálneme a kivégzés.......

50. ZorróAszter
2013. 01. 14. 16:40

45. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 14. 14:19

Kedves Virág elvtárs!

Tényszerűen nem igaz, hogy Károlyi az újságból értesült a lemondásáról.

Károlyi a lemondására készült, megfogalmazta/tatta a lemondás szövegét, amit vagy ők előre nyomdába adtak, vagy mások nyomdába adtak, és ki is ragasztottak.

Az, hogy ez történt, és nem hamisítás, elmondja Károlyi és ezt bizonyítja a dátum hiánya a kiáltványon.

Tehát az sem igaz, hogy Károlyi nem tervezte a lemondását.

51. dokiv
2013. 01. 14. 16:57

Sokkal egyszerűbb, ha Kun Béla tisztelői leírják, mivel érdemelte ki azt, hogy utcát nevezzenek el róla. Értelemszerűen ez a legendákkal együtt néhány mondatba belefér.

52. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 17:05

...persze, tervezte, azután az újságból értesült, hogy terve hipp-hopp valósággá vált.

53. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 17:06

...ellenben a proklamációra, ami a nevével jelent meg, egyértelműen kinyilatkozta, hogy hamisítvány.

54. navigator
2013. 01. 14. 17:12

Virág, megerősítem, amit ZorróAszter 50. alatt ír. Jómagam így tanítottam.

55. navigator
2013. 01. 14. 17:13

Azt nyilatkozta, hogy nem írta alá. Sőt akkoriban erről semmit nem nyilatkozott. Csak utóbb.

56. navigator
2013. 01. 14. 17:14

Mondja, Virág, mit kompenzál azzal, hogy ennyire elvakultan és gyűlölködően antikommunista?

57. ZorróAszter
2013. 01. 14. 17:29

51. dokiv 2013. 01. 14. 16:57

Például azzal, hogy nem kergette két alkalommal világháborúba az országot. És nem szövetkezett a románokkal a saját népe ellen, hanem megpróbálta a világháborúban megcsömörlött és súlyosan demoralizálódott hadsereget újraépíteni, és az országot vele megvédeni.

Míg ellenfelei, volt és jövendő uraink az általuk is az ország is ellenségeinek nevezettekkel szövetkeztek.

58. ZorróAszter
2013. 01. 14. 17:33

53. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 14. 17:06

"...ellenben a proklamációra, ami a nevével jelent meg, egyértelműen kinyilatkozta, hogy hamisítvány."

Valótlanságot állít.

Károlyi sosem állította, hogy hamisítvány.

Azt állította, hogy csak utólag írta alá, és hogy a tudta és beleegyezése nélkül ragasztották ki városszerte.

Azt, hogy a nyomdába adásáról tudott-e, arra nem emlékszem. Lehet, hogy azért, mert arról nincs adat.

59. Toscanini
2013. 01. 14. 17:39

Navigator
"Különben, mielőtt hozzászól, miért nem nézi meg a kommentelőzményeket?"
....csak azzal erdemes penget valtani aki vivni tud....

60. navigator
2013. 01. 14. 17:50

59.

Toscanini, Ön engem megszólított. Olyat kérdezett tőlem, amit ugyanitt, előző kommentjeim egyikében már leírtam. Erre utaltam. Senki nem szeret papagájként működni...

61. navigator
2013. 01. 14. 17:55

57.

ZorróAszter nem szorul megerősítésre. Egyetértően aláhúzom a tényeket, amikre itt felhívja a figyelmet.

62. dokiv
2013. 01. 14. 18:45

Segítek! Röviden felsorolom az okokat, ami kiválthatta egyesek iránta érzett megbecsülését. (Similis simile gaudet.)
A kolozsvári munkásbiztosító pénztári sikkasztás.
1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen.
A Tanácsköztársaság alatt a terror kialakítása. Igazolhatóan 590 embert koncoltak fel, akiknek nagy része paraszt vagy munkás.
Magyarországon az ország kárára minden erőt a szovjetek érdekében mozgósít és áldoz fel
Ez történt nálunk. Rengeteget ártott az országnak, (Trianon) Magának, és a káderpolitikájának köszönhetően soha nem látott mértékű antiszemita hullámot váltott ki, aminek jórészt olyan ártatlan, vidéki zsidók lettek az áldozatai , akik maguk is szenvedtek a vörös terrortól.
Az ukránok is számon tartják, még ma is! ( Governments of the Crimea -Officials Kun Bela)
Szerethető, jó ember...

63. ZorróAszter
2013. 01. 14. 19:37

62. dokiv 2013. 01. 14. 18:45

Magyarországon szokás a politikailag kellemetlenné váló embereket főleg utólag köztörvényes bűncselekményekkel vádolni.

Kun Bélát nem jelentették fel. Nem folyt ellene semmilyen eljárás. Egyébként Kossúth ellen sem.

Orosz pénzre nem volt szükség. Még Habsburgok is Felcsútira magyarosítottak és forradalmárnak mondták magukat. Jó hogy nem elvtársaztatták magukat.

A seggnyalók versenyt tömték a KP és más pártok pénztárát, hogy mindenhol le legyenek fedezve.

Trianont a vak, hülye, önző grófoknak köszönhetjük, nem Károlyinak és Kun Bélának.

A magyarországi történések inkább elriasztottak Magyarország teljes felszámolásától, miután például a Román KP-t is magyarok alapították .

Antiszeminitizmusra soha nem kellett ürügy. Ma sem kell. Ott is van, ahol egy szál zsidó sincs.

"1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen. "

A Monachia fegyverszüneti egyezménye: 1918 november 3.

Az első világháború vége: 1918 november 11.

Kun Béláéknak köszönhető, hogy a frontról hazatérő felpaprikázott tömegek láttak alternatívát, és nem mészároltak le mindenkit, akit a háborúval kapcsolatba hozhattak.

Nem Kun Béla volt radikális. Vagy ha az volt, radikalizmusa eltörpült azokéhoz képest, akik a lövészárokban feküdtek négy évig a sárban éhezve, fázva, rongyosan, tetvekkel borítva betegen.

És látták a mellettük fekvő bajtársuk, barátjuk fejét elrepülni, vagy szétloccsanni. Vagy a beleit kifordulni.

64. navigator
2013. 01. 14. 19:51

Ad 63. Megerősítő kiegészítés.

Éppen Kun Béla volt az, aki rendre fellépett a terror tényleges alkalmazása ellen (holotzt az, mint válaszlépés, gyakorta bizony indokolt volt) . Ő általában beérte a terrorral való fenyegetéssel. Számos arisztokratát, neves polgárt ő helyeztetett szabadlábra. No meg szerette a szépasszonyokat. Ez is bűn? Ám prostituálódásra nem kényszerítette őket, beérte azzal, hogy köszönetként úriembernek tekintették.

Miért van ennyi kritikátlan és buta ember???!!!

65. dokiv
2013. 01. 14. 20:32

De gustibus non est disputandum!
Nyilván vannak emberek, akiknek Kun Béla személyisége és főként a pusztításban kifejtett eredményes tevékenysége szimpatikus. Ahhoz, hogy jó internacionalista legyen, nagyon rossz hazafinak kellett lennie. Azok, akik nem tudnak tiszta szívvel örülni a kommunizmus világméretű győzelme érdekében végrehajtott tömeggyilkosságoknak és nemzetek, népek tönkretételének, azok nem rajonganak érte. Az érvek lepattognak, mert Kun védelme érdekében még Uljanov elvtársat is szava hihetetlen kívülállónak tekintik a rajongók, ezért még az ajánlott irodalom felsorolása is felesleges. Egyetlen szerencse, hogy már csak követhetetlen példakép lehet, mert végkép leáldozott ennek a kategóriának!

66. ZorróAszter
2013. 01. 14. 21:13

Kedves Dokiv!

63. -ban tényszerűen bizonyítottam, hogy marhaságokat beszél:

"1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen. "

A Monachia fegyverszüneti egyezménye: 1918 november 3.

Az első világháború vége: 1918 november 11.

Ehhez egy szava sincs?

Ha személyesen Kun Béla lett volna felelős minden áldozatért, hol van ez az első világháború szenvedéseihez képest?

A cár baromságai miatt órák alatt halt meg kétszázezer ember, mikor átvette a főparancsnokságot, és nekihajtotta akatonáit fegyvertelenül a német géppuskáknak.

És ezt nem a trockista ellensége, hanem a barátja, a volt francia nagykövet írja - sajnálkozva.

67. dokiv
2013. 01. 14. 22:04

Zorro...!
Fegyv. szünet: 1818 nov. 3
Békeszerződés: 1920 jún. 4!
Közben volt egy Tanácsköztársaság, egy Linder Béla és egy szakszerűen demoralizált hadsereg! Nem spontán, nem a nép forradalom iránti spontán vonzalma miatt, hanem egy külföldről pénzelt alattomos összeesküvés miatt!
Szeresse Kun Bélát továbbra is megingathatatlanul! Nekem már most csalánkiütésem van attól, hogy egy ilyen undorító gyilkos élettörténetével foglalkoztam feleslegesen! Alakítsanak Kun Béla Baráti Kört és menjenek a Krímbe tagokat toborozni!

68. navigator
2013. 01. 14. 22:36

67.

Fordítva. Nem Linder demoralizálta a hadsereget. Ő demoralizálódott ("csellengő") katonát nem akart látni. Maguk tényleg butuskák.

Kun pedig úgy volt internacionalista, hogy közben védte a magyar ajkú területeket...

69. navigator
2013. 01. 14. 22:40

Ad 68. /kiegészítés re 67./

Szívesen támogatok - korabeli, 1920-as dramaturgiával - egy élménytúrát dokivnak - a Krímbe...

70. ZorróAszter
2013. 01. 15. 3:40

Kedves Dokiv!

63. -ban tényszerűen bizonyítottam, hogy marhaságokat beszél:

"1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen. "

A Monachia fegyverszüneti egyezménye: 1918 november 3.

Az első világháború vége: 1918 november 11.

Milyen hadbaálló országról beszél maga 1918 nov.17.-én ???

Beszél össze-vissza baromságokat, aztán meg van sérve, ha valaki az orra alá tolja.

Igen. Az Ön elvbarátaihoz képest,, akik a világháborúba küldték a magyarok millióit, ahonnan roncsként vagy koporsóban tértek vissza, Kun Béla maga volt a földre szállt angyal.

És ha Károlyi és Kun Béláék nem mutatnak alternatívát a frontról hazatérő nyomorultaknak, akkor az Ön elvbarátai ezrével végezték volna lámpavason.

Így is elég katona volt, aki mikor meglátta az asszonyt, meg a gyereket, baltával ment le bevásárolni a szatócshoz, vagy a háziúrhoz, aki kidobta a lakásból a családot, vagy agyonlőtte a saját tisztjét.

71. Toscanini
2013. 01. 15. 4:34

Navigator….(Ab irato)
Engedjen meg egy hozzaszolast: az On alapos torteneszi kepzetteseget es kvalitasait senki nem vonja ketsegbe.A rendszervaltas elotti Magyar torteneszeket- allitom- sokkal jobban es alaposabban kepeztek mint pl Amerikaban.Evtizedeket oktattam kulonbozo amerikai egyetemeken es elhulve figyeltem,hogy milyen feluletes az ottani torteneszek felkeszitese. Csak remelni tudom,hogy a rendszervaltas utani torteneszek kepzetttsege ugyanolyan kituno mint azelott. Egy caveat-al:
Forrasmunkak elerhetosege.A Magyar torteneszek es kutatok egy szellemi gettoba voltak zarva, mert a forrrasmunkak 90% a elerhetetlen volt es a maradek 10% indexre volt teve.Tovabba,keves olyan tortenesz volt aki angolul, nemetul, oroszul es franciaul (hogy csak a legfontosabbakat emlitsem)folyekonyan irt, olvasott es beszelt.Ez jellemzo volt nem csak a torteneszekre de pl a zenetudomanyi kutatasokra is. (Tisztelet a kivetelnek, Dr. Legany Dezso !)
A szovjet archivumok csak mostanaban kezdenek megnyilni a kutatok szamara.Sok forrasmunka viszont megvan a nagy amerikai egyetemi konyvtarakban.A Magyar torteneszek a rendszervaltasig ettol el voltak zarva.Csak remelni tudom, hogy a Magyar kutatok, akiknek a mottojuk “sina ira et studio”, elobb utobb hozzafernek – mondjuk- az Indianai egyetem, vagy a National Library of Congress lenyugozoen gazdag anyagahoz.
Az ismeretek hianyaban pedig nem erdemes csipobol loni….

72. navigator
2013. 01. 15. 8:32

Re 71. Toscanini
2013. 01. 15. 4:34

1/ A képzés. 1970-75-ben studíroztam az ELTE BTK történelem szakon. Olyan tanáraim voltak, akik már akkor kutattak Amszterdamban (II. Internacionálé archívuma) vagy az USA-ban (Trockij-hagyaték)...

2/ Amennyiben ezt rám értette, hogy " ismeretek hianyaban pedig nem erdemes csipobol loni….", akkor megkérem, szíveskedjék szövegszerű beidézéssel (tőlem) bizonyítani, hogy ismeretek hiányában és ugyanakkor csípőből lőttem. Ellenkező esetben Ön nem viselkedett velem tisztességesen, ugyanis dehonesztálóan nyilatkozott rólam.

A blogprovokátorokból, blogdestruktőrökből, a sorsfrusztrációikat blogpartnereiken levezetőkből ugyanis kezd elegem lenni...

3/ Anno, szakdolgozatomat a bolsevik párt katonapolitikájáról írtam (természetesen Trockijra összpontosítva). El se tudja képzelni - a Gorkij könyvtár révén - milyen sok szovjet kiadású (orosz nyelvű) lényegében primer forrásanyaghoz jutottam hozzá. Bolsevik pártkongresszusok (1918-24-ből) jegyzőkönyveinek érzékelhetően kozmetikázás nélküli kiadása (igaz, kis példányszámban jelentek meg).

Szóval, a történettudomány helyzete, a történészek lehetőségei az államszocializmus paternalista szakaszában már jóval összetettebb, mind a despotikus korában volt.

73. ZorróAszter
2013. 01. 15. 9:49

71. Toscanini 2013. 01. 15. 4:34

Kedves Toscanini!

"Evtizedeket oktattam kulonbozo amerikai egyetemeken ..."

Nyilván nem "Kelet-Európa a bolseviki elnyomás alatt" tárgykörben, mert akkor tudná, hogy a magyar történészek a kommunizmusban nem voltak elzárva a forrásoktól. Csupán nehéz volt bizonyos levéltárak zárt részlegére bejutni, engedélyt kapni. És akit nem tartottak megbízhatónak, az De nem nehezebb, mint mondjuk most az FBI-éba, vagy CIA-éba.

Egyébként a fontosabb forrásmunkákat az un. megbízható emberek számára lefordították, és kis példányszámban belső használatra kiadták. Saját szememmel láttam például Alain Dullest, Szvetlana Allilujeva, és mások könyveit "Belső használatra!" meg "Szigorúan belső használatra!" feliratokkal. Érdekes, hogy 1989 óta egyetlen egyet ilyet sem láttam.

Szerintem kell ahhoz némi naivitás, hogy mondjuk az Egyesült Államokban bárki azt írhat a történelemről, amit akar. Aminek van politikai aktualitása, azt igencsak megnézik.

A mai magyar történészek napi politikai megfontolásból csavargatják a történelmet, és szemrebbenés nélkül mondanak nyilvánosan képtelenségeket, és arcátlanul bármilyen ostobaságot hajlandóak leírni egyetemi pozíciókért, jó fizetésért.

Az un. igazi történészek meg elbujdokolnak, tartózkodnak a nyilvános szerepléstől, és igyekeznek olyan témát kutatni, aminek a legkisebb a valószínűsége, hogy bármilyen napi politikai célhoz kapcsolódjon.

Pl. középkori angol rovarevőkkel foglalkozik, vagy ókori olasz cséplőgépekkel. :o)

74. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 13:58

68 tételes hazugság. Az olasz frontról egységben (az éppen rózsa-színű Ausztrián keresztül is) egységben megmaradt századokat züllesztettek szét sikeresen Linder elvtárs és tettestársai.....

.....elég szomorú hogy maga bármikor is történelmet taníthatott.

Virág elvtárs s.k.

75. navigator
2013. 01. 15. 14:40

74.

Ha már, Virág, hazugsággal vádol engem, akkor meg kell állapítanom, hogy nem én, hanem Ön hazudik - és tudatlan.

Linder nem azt mondta (és nem az volt a politikája), amivel utóbb 1918 horthysta rágalmazói vádolták, miszerint "Nem akarok több katonát látni!". Linder így fogalmazott: "Nem akarok több csellengő katonát látni!" A kettő nem ugyanaz... Linder a frontról hazatért katonák nép igazságtételének (az urak szemében puszta atrocitásoknak, önkényeskedéseknek, fosztogatásoknak stb.) akart véget vetni, nem pedig a hadsereget igyekezett szétzülleszteni.

Különben, vegyen vissza a modortalanságából. Ne itt és így akarja kompenzálni magának más postokon elszenvedett kudarcait.

76. ZorróAszter
2013. 01. 15. 14:44

74. Virág elvtárs s.k 2013. 01. 15. 13:58

Kedves Virág elvtárs!

Az olasz front ellátásban és harcértékben a legrosszabb helyzetben volt. A katonák ellátmánya éveken át pocsék volt. A napi fejedag 1500 kalóriát se érte el hónapokon keresztül. A katonák répalekváron, komiszkenyéren, cikória kávén éltek éveken át. Hústalan hetek, hústalan hónapok voltak.

A katonákról lerohadt az egyenruha. Fehérneműjük évekig nem volt. A katonák leszedték a ruhát az olasz foglyokról, halottakról, aminek az lett az eredménye, hogy az olasz egyenruhában elfogott magyar katonákat mint kémeket kivégezték. Mire az egyesített vezérkari főnök beígérte válaszul az olasz hadifoglyok lemészárlását. Erre több száz kivégzés után leálltak erről.

A katonák tehát évekig éheztek, fáztak a rongyos tetves egyenruhájukban, tífuszosan a lövészárokban. Csak azért nem vágták el tömegesen a tisztjeik nyakát, mert nem tudtak hová menni. Olasz hadifoglyok nem akartak lenni.

A katonákat nem merték fegyverrel hazzaengedni, a kifelé menőket csak úgy tudták rávenni fenyegetéssel, hogy nem kapták meg a fegyverüket csak közvetlenül a frontnál.

Ez Önnek egy intakt, hadrafogható hadsereg???

Röhej.

Tiszta mázli, hogy eléggé kizsigereltek és betegek voltak ahhoz, hogy mindenkin bosszút álljanak, aki a lövészárokban rohasztotta őket négy évig. És azokon is, akik megtollasodtak a hadiszállításokon.

Hogy képes mentegetni azokat, akik magyarok millióival ezt tették. Nem beszélve a hazánkkal.

És hogyan képes ezért a felelősséget bárkire, akár Linderre terelni.

Ki hiszi ezt el Önöknek?

77. volk (szerkesztő)
2013. 01. 15. 15:05

Pár napig nem voltam/vagyok gépközelben, de sebaj! Számos érdekes ismerettel gyarapodott a blogom azzal együtt, hogy mindenki kitart a véleménye/meggyőződése mellett. Ez jó, a más véleményen lévők alázása kevésbé. Ennyi. Üdv, Volk

78. dokiv
2013. 01. 15. 16:50

68.
Unger-Szabolcs: Magyarország története (Gondolat 1979) "Lindner Béla hadügyminiszter a hadsereg megsemmisítését tekintette feladatának...." (278. old.)
Teljesen logikus, hogy Lenin nem azért küldte ide némi pénzzel Kunt, hogy a szovjethatalom tehermentesítése érdekében fiók-forradalmakat finanszírozzon, hanem azért, hogy magyar ajkú területeket védjen!

79. dokiv
2013. 01. 15. 17:49

70.
Természetesen 1918 nov. 3.-án megszűntek a harcok! A véletlenül erre tévedő csehek és románok csak a vörösterror áldásait akarták tanulmányozni. Kun Béla a kezébe kaparintott hatalom segítségével cselekedhetett volna úgy is, mint Kemál atatürk, de nem azért küldték ide! Sorolja fel nekem legalább egy olyan cselekedetét, amit Magyarország érdekében követett el!

80. navigator
2013. 01. 15. 18:08

78.

Amit Ön idéz, nem árnyalt szerzői megállapítás. Ilyen előfordul.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudomány Intézete által készített Magyarország története sorozat 1918-1919, 1919-1945. c monumentális alapmű (Akadémiai Kiadó, 1976.) részletesen tárgyalja Linder Béla ezredes, hadügyminiszter tevékenységét, többek között 140-141. old. Ott olvasható, hogy Linder a hadsereg helyébe átmenetileg nemzetőrséget, majd önkéntesekből álló "köztársasági gárdát" tervezett, amely utóbbi egyben új "védősereg".
Tehát nem arról volt szó, hogy Linder az ország védelmét semmibe vette, hanem arról, hogy a belső rend biztosításáról is gondoskodni kívánt. Úgy látta, hogy a polgári demokratikus Magyarországot jobboldalról a hivatásos tisztek inkább fenyegetik, mint támogatják, baloldalról pedig, az "anarchia" (lásd itt ZorróAsztertől 76.) oldaláról meg a teljesen érthetően végletekig elkeseredett, maguknak igazságot tevő, kiéhezett, lerongyolódott milliós katonatömegek veszélyeztetik. Az országon belüli káosz eluralkodása esetén viszont nincs mit és nem lehet hogyan védelmezni...
Így kell ezt értékelni reakciós urak! Akik az őszirózsás forradalmat is gyűlölik, nem megelégedve kommunistázásaikkal.
Valamint fenntartom a "csellengő" megszorító jelző alkalmazását Linder részéről (68.). Sajnos ezt beidézni nem tudom, viszont több, számomra szavahihető komoly történésztől személyesen hallottam (pl. Szinai Miklós).

81. ZorróAszter
2013. 01. 15. 18:21

Kedves Dokiv!

Mikor cselekedtek hazánk érdekében azok, akik a hazánkat kétszer is véres világháborúba taszították? Aztán két évtizedre meg a középkorba, majd meg a nyilaskorba.

Mégpedig Hitler oldalán, aki ha teheti, szépen megfizette volna szolgálatainkat, mindenkit kiirtott vagy az Uralon túlra deportált volna. És németeket meg kitudja kiket telepített volna Magyarországra a helyünkre.

Ha a Tanácsköztársaság minden halálos áldozatáért Kun Béla lett volna felelős, mi az ezekhez a bűnökhöz képest, amit a gróf urak és a volt és újravolt uraink elkövettek a magyar nép ellen?

Mit tett Kun Béla Magyarországért?
Például alternatívát mutatott a felpaprikázott vérszomjas hazaözönlő katonatömegeknek, akik kezében emiatt megállt a balta, a puska, a kötél, mielőtt a lámpavasra és a grófurak, a nyerészkedők, a tiszt urak nyaka köré tekerték volna.

Enélkül akár több tízezres mészárlás is lehetett volna.

Erőszakos eszközökkel felállította a Vörös Hadsereget, amit mindenki teljes képtelenségnek tartott négy év szenvedés és a hadsereg teljes demoralizálása után.

Sikereket ért az ellenség visszaverésével, miközben a világháborút kirobbantó uraink a hátországban és az ellenséggel szervezkedtek.

A bolsevizmussal megriasztották az Antantot, és előrevetítette azt a lehetőséget, hogyha Magyarországot teljesen feldarabolják és szétosztják a szomszédok között, akkor a magyarok akár az egész térséget fellázíthatják. Vagyis legalább a magyarok többségét egy országban kell tartani. Nem szabad szétosztani a szomszédok között.

Például.

------------------------------------------------------------------
"A véletlenül erre tévedő csehek és románok ..."
Ön 1918 nov.17.-éről beszélt:
"1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen. "

82. dokiv
2013. 01. 15. 18:39

78. Belátom, megbuktam! Idézhetnék én Trockíjtól, Lenintől, Sztálintól, de akár Kun Béla titkos naplójából is, ön jobban tudja! Még ma is ebben rejlik a proletariátus legyőzhetetlen élcsapatának ereje! Katonaként saját Lenin idézetekkel arattam sikereket, pl: "Az ágy nem a szoba dísze, hanem a harcos pihenője!" (Lenin? és én), de ekkora túlzásokba nem estem!
Biztosan a magyarság érdekében tett szolgálataiért gondoskodtak Linder (Lindner?) Béláról élete végéig a hálás szerbek és kapott díszsírhelyet is...

83. dokiv
2013. 01. 15. 19:00

81.
Zorró....!
Figyelembe véve 77. volk ízlésesen előadott kritikáját , csak annyit tehetek, hogy gratulálok a kitartásához. navigator kommentjeiből látszik, hogy ő valóban alaposan beásta magát egy letűnt diktatúra céltudatosan szelektált dokumentumaiba és az akkor tanultak hatalmas mennyisége nem hagyott helyet tudatában az azóta megjelent új értelmezéseknek. Mindig becsültem a következetes embereket és vele egy sör mellett bizonyára kellemes, vérre menő vitákat lehetne folytatni.
Érvei és stílusa alapján Ön feltehetően csak az 1945 és 56 között a pártaktivisták számára kiadott rövidített brosúrákat tanulmányozta -a nyelvezetéből következtetve ez biztosnak látszik- ezért inkább ne zaklassuk egymást!

84. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:18

„Ezer évek tradícióit, ezer évek szolgaságát, ezer évek zsarnokságát kellett rombadönteni. Ehhez ötéves háború kellett, ehhez ezer és ezer halál kellett, hogy egy új győzelmes élet támadjon fel belőle. Ez az új győzelmes élet a pacifizmus jegyében születik meg.” és „Nem kell hadsereg többé! Soha többé katonát nem akarok látni!”, illetve: „Esküdjenek meg arra, hogy gyermekeiket olyan szellemben fogják nevelni, hogy ezentúl minden háborúnak a lehetősége ki legyen zárva.”

....a tények makacs dolgok.....Linder hadügyminiszter elvtárs beszéde......... mielőtt áttelepült volna Szerbiába......

85. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:19

83. az értékelése teljesen helytálló.......

86. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:21

....bár lehet, hogy szívesebben települt volna a szerbiai Pécsre.......?

87. navigator
2013. 01. 15. 19:31

82.

Bizony, dokiv, megbukott. Nem elbukott, megbukott. Adom Önnek Lindert illetően az árnyalt történeti elemzést (80.), az Ön által idézett munkát überelő irodalommal, erre Ön idehozza Linder sírhelyét.
Az Örökkévaló áldja meg magát, mi köze e két, időben teljesen távol eső, történelmi körülményeiben különböző ténynek egymáshoz?
Uram, a történelemszemléletet nem úgy alakítjuk, mint a kutya vagy sertés ebédjét (hogy finoman fejezzem ki magam), vagyis mindent összekeverve...

Egyébként, botránkozzon csak meg, három dologra jómagam is felhívom figyelmét:

1/ Az őszirózsás forradalom és a Károlyi-rendszer, no meg a Tanácsköztársaság is, progresszív történések a magyar történelemben.

2/ Kun Béla védte a magyar lakta területeket, Horthy asszisztált trianoni nagyhatalmaknak és a rablóbékének.

3/ A polgári demokratikus Csehszlovákia a civilizáció magasabb fokát képviselte a végül saját népét gyilkoló Horthy-rendszernél.

Lehet levegő után kapkodni, tisztelt uraim!

88. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:46

„ Munkások! Elvtársak! Vasárnap f. hó 14-én de. 10 órakor a Széchenyi-téren nagy tiltakozó népgyűlést tartunk a Horthy-uralomnak Baranyába való bevonulása ellen. Pécs és környéke egész proletár tömegeinek, férfiaknak és nőknek ott kell lennie ezen a gyűlésen, hogy tiltakozásunk mennél hatalmasabb, mennél messzebbhangzóbb legyen. Agitáljon mindenki a népgyűlés sikere érdekében! ”

– Szocialista Párt

„ Megteremtjük a Baranyai Szerb–Magyar Köztársaságot és köztársasági államformában újrateremtjük a Pécs–baranyai Szabadságszigetet! Nem adjuk oda hazánkat, szülővárosunkat, nem adjuk oda a darútollas Horthy-pribékeknek, a Prónay, a Héjjas véreskezű, herélőkéses fehér tisztjeinek! ”

– Dobrovits Péter

.......egy 8 napos hadügyminiszter dédelgetett 8 napig tartó államalakulata, a Baranyai Szerb–Magyar Köztársaság.........hogy melyik 8 napos történet minősített hazaárulás, azt magukrabízom..........

89. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:48

87...a progresszív az valami szitokszó?

90. navigator
2013. 01. 15. 19:53

88.

Horthyt támogatni volt hazaárulás. Amiképpen a Scholl-fivér volt a hazafi és húga a honleány, ellenben Hitler és cimborái a hazaárulók.

91. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:55

92. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 19:57

....ja én azt hittem, hogy Pécs átadásáról tárgyalni Beográdban (sic) az a hazaárulás......

93. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:00

90...hogy kerül ide Hitler? ez még a sörözés előtt volt.

94. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:09

dia.pool.pim.hu/html/muvek/ILLYES/illyes02118/illyes02168/illyes02168.html

...egy adalék, amit Zorró elvtárs még nyilván nem olvasott.....Károlyit megbuktató puccsról.

95. dokiv
2013. 01. 15. 20:16

87.
Senki nem gondolhatja komolyan, hogy összefüggés lenne a magyar hadsereg lefegyverzése és a Linder Béla iránt megnyilvánuló szerb hála között! Még árnyaltan sem!
1. Amennyiben a kommunista mozgalom, amely legalább 100 000 000 meggyilkolt és számtalan tönkretett ember életéért felelős "progresszív" (három helyen néztem meg, mert azt hittem rosszul értelmezem..), akkor ezek az események valóban progresszívek.
2. Kun Béla a szovjethatalmat védte, magyarok életét és hazáját áldozatul dobva, azért KÜLDTÉK ide! Horthyról majd volk jóindulatával visszaélve talán majd legközelebb.
3.Csehszlovákia erőszakkal és mesterségesen kialakítva önként, dalolva lett a nácik szövetségese. A Benes dekrétumokra méltán lehetnek büszkék! Szétestek...
A "progressziv " történések eltölthetik önt örömmel, de az azt átélő emberek tömegeinek csak halált, pusztulást és reménytelenséget hoztak. Iszonyú terrorral, a vezető posztokra ültetett nemzetközi kalandorokkal, janicsárokkal és a globális tőke támogatásával tette ezt, míg végül még így is életképtelennek bizonyult. Lepusztított országokat hagyott maga után, ahol ellenállás nélkül lehetett megvalósítani a rabló kapitalizmus klasszikus formáját, tehát történelmi küldetését teljesítette. Progresszíven!

96. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:34

„Előadom tehát – írja Károlyi –, hogy a fentebb emutett kiáltványt, amelyet 1919. március 21-én a munkástanácsban felolvastak, azután pedig az újságokban közzétettek, én sem nem fogalmaztam, sem magam alá nem írtam, de még csak engedélyt vagy felhatalmazást sem adtam senkinek sem arra, hogy azt helyettem és nevemben aláírja.

Ez az egész kiáltvány tehát s alatta az én aláírásom egy történelmi hamisítvány.

A dolog így történt:…” (Elmondja, hogy a március 21-i esti minisztertanács után az volt a szándéka, hogy elmegy a munkástanács ülésére, majd kinevezi az új, szociáldemokrata kormányt. Közben felesége és nővére társaságában vacsorához ült.) „Most megjelent volt titkárom, Simonyi Henri, és bemutatta a fentebb említett kiáltványt azzal a szövegezéssel, amellyel az később a napilapokban is megjelent. Azt adta elő, hogy ezt a kiáltványt Kéri Pál és ő (Simonyi) fogalmazták, és azt kérik, hogy írjam azt alá, hogy még aznap este a munkástanács ülésén felolvassák.

Én feleségem és nővérem jelenlétében tiltakoztam eljárásuk ellen, határozottan kijelentettem, hogy nem vagyok hajlandó ilyen nyilatkozatot aláírni, sőt nyomban felmegyek a munkástanács ülésére, és ott ki fogom fejteni, hogy a munkásságnak együtt kell haladnia velem.

Simonyi még egy ideig megpróbált kapacitálni a nyilatkozat aláírására. Mikor azonban látta, hogy hajlíthatatlan vagyok, a fogalmazványt magával vive, eltávozott.

Nemsokára a telefonhoz hívtak, s a munkástanácsból azt hozták tudomásomra, hogy ne fárasszam magam, felesleges és hiábavaló volna a munkástanács ülésére felmennem, ott már kimondották a szociáldemokraták és kommunisták egyesülését, elhatározták, hogy a kormányt átveszik, és felolvasták »az én aláírásommal ellátott« átadási nyilatkozatomat is.

Hogy Simonyi Henri és Kéri Pál között hogyan oszlik meg a történelmi okmányhamisítás felelőssége, azt utólag nem tudtam megállapítani. Mindenesetre egyetemleges felelősség terheli őket.

Röviden még csak erkölcsi indokát kell hogy adjam, miért nem lepleztem le eddig e nevemhez fűződő kiáltvány igazi szerzőségét.

A kommün alatt ennek megtevésével már nem segítettem volna – még az első órában sem – az eseményeken. A kommün után pedig nem akartam az amúgy is súlyos vád alatt álló Kéri Pál helyzetét ilyen, nem a Tisza-gyilkosság vádjához tartozó, mégis a bírói ítélet kialakulását könnyen befolyásolható tehertétellel nehezíteni.”

Károlyi Mihály s.k.

97. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:37

Károlyi Mihályné levele:

Franciaországban tartózkodván, csak későn értesültem arról a vitáról, amely a Népszabadság-ban férjem „hatalomátadása” körül folyt.

Noha ezzel a kérdéssel kapcsolatban történelmi folyóiratokban már ismertettem a tényeket, úgy érzem, hogy most, amikor egy napilap vita tárgyává teszi, mint fő koronatanúnak, nekem is nyilatkoznom kell.

Károlyi, emlékiratai számára, amelyek Magyarországon még nem jelentek meg, magyarul írta jegyzeteit. Ezeket gondosan őrzöm. Ott világosan megírja, hogy a kiáltványt nem írta alá, sőt, amikor Simonyi ezt bemutatta neki, nővére és az én jelenlétemben ezt megtagadta.

A következőket írja:

„Késő este, kb. tízkor Kéri Pál azzal küldte Simonyit hozzám, hogy odalent Pesten, a munkások előtt kikiáltották a proletárdiktatúrát, és hogy a polgárháború elkerülése végett, legbölcsebb lesz, ha az általa szerkesztett pronunciamentót aláírom, amit Simonyi átnyújtott. »Semmi esetre sem írom alá« válaszoltam.

Feleségem és Papp(enheim) Erzsébet jelenlétében történt mindez.

Lógó orral ment vissza Simonyi Kérihez, közölni, hogy Károlyi nem megy bele. Kb. egy félóra múlva hanyatt-homlok rohant be újra Simonyi: »Tévedésből már valaki fel is olvasta a Munkástanács ülésén, hogy Károlyi átadta a hatalmat«, és hogy az írás már nyomdában van. Azonnal telefonáltam, hogy törni kell (ti. szét kell dobni a szedést – K. M.-né)…

Az igazság az, hogy én formailag írásban nem adtam át a hatalmat Kun Bélának. Az okmányt egyenesen akaratom ellenére, felhatalmazásom nélkül, sőt dacára, hogy kereken megtagadtam, olvasták fel a Munkástanács éjjeli ülésén… Nem én adtam át a hatalmat Kun Bélának, de a szociáldemokrata párt és annak vezetői.”

Hogy Simonyival és Kérivel férjem az emigrációban nem tartott haragot, érthető volt, mert hiszen egyikük sem vállalta magára a felelősséget, hogy ők adták át a kiáltványt felolvasás céljából a Munkástanácsnak. Az ő szerepük ebben az ügyben mindig homályos volt.

Hogy Gellért Oszkárnak férjem 1946-ban megköszönte volna, hogy ő a kiáltványt „kijavította”, egyszerűen elképzelhetetlen.

Szívesen rendelkezésükre bocsátom, ha erre szükség volna, az „élő Károlyi” saját írásával írt jegyzeteinek a fotokópiáját.

Remélem, ez egyszer és mindenkorra eldönti a vitát.

Károlyi Mihályné Andrássy Katinka s.k.

98. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:42

Károlyi tragikusan későn, 1919 március 20-án este látta át azt, hogy azért züllesztették szét hadsereget, hogy a saját vezetésükkel szervezhessék újra.........

99. ZorróAszter
2013. 01. 15. 20:54

83. dokiv 2013. 01. 15. 19:00

Kedves Dokiv!

"Érvei és stílusa alapján Ön feltehetően csak az 1945 és 56 között a pártaktivisták számára kiadott rövidített brosúrákat tanulmányozta -a nyelvezetéből következtetve ez biztosnak látszik- ezért inkább ne zaklassuk egymást!"

Ön a tények és érvek helyett ilyen mondatokkal vagdalkozik, amíg tud, aztán elmenekül ezek elől.

No meg ilyenekkel:
"1918 nov.17.-én szovjet pénzzel megrakottan Magyarországra jön, hogy a hadban álló országban zavargásokat keltsen."

Muhahaha

Szégyen a futás de hasznos, nemde?

Szóval 81.-el szemben egy picurka érve sincsen?

:o)

100. ZorróAszter
2013. 01. 15. 21:13

Kedves Virág elvtárs!

Károlyi tudta, hogy csapdába került. Az Antant követeléseit nem teljesítheti, katonailag nem tud ellenállni, ő nem Lenin, nem tud forradalmat csinálni.

Tehát le kell mondania.

Megfogalmazta vagy megfogalmaztatta a lemondását, amire adott esetben nagyon rövid idő alatt szükség lehet, hogy ne legyen hosszú interregnum, amit esetleg az ellenforradalom kihasználhat. Ezért dátumozás nélkül nyomdába adták, hogy szedjék ki, és várjanak.

Ám nem akarta a hatalmat feltételek nélkül átadni. Tárgyalni akart a szociáldemokratákkal és kommunistákkal.

A nyomdászokat meglepte a szöveg, és eléggé el nem itélhető módon a bizalmas iratról kefelenyomatot csináltak, és eljuttatták a Munkástanácshoz.

Én a magam részéről elhiszem Károlyinak, hogy nem ő írta, nem ő fogalmazta. De gondosan kerülte annak kimondását, hogy semmi köze hozzá, hamisítvány. Jó diplomata volt.

Pláne hogy Simonyi és Kéri beugratta.

Ezt a következők bizonyítják:
- A dátum hiánya
- A "kinek" is adom át a hatalmat omályos fogalmazása
- És ha Simonyi és Kéry beugratta, akkor miért ápolt velük jó viszonyt később is. Azokkal, akik kijátszották minimum hülyeségből, de inkább árulásból?
- Jászival kevesebbért szakított.

101. ZorróAszter
2013. 01. 15. 21:25

98. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 15. 20:42

"Károlyi tragikusan későn, 1919 március 20-án este látta át azt, hogy azért züllesztették szét hadsereget, hogy a saját vezetésükkel szervezhessék újra........."

Károlyi és Linder semilyen hadsereget sem züllesztett szét. Azt megtették a Monarchia katonai és politikai vezetői.

1918-ban nem volt hadsereg.

Volt pár millió roppant dühös katona, aki nem akart többé fegyvert fogni, és mindenkinek legszivesebben kiterte volna a nyakát, akinek köze volt ahhoz, hogy nekik négy évig a vágóhídon kellett hasalniuk.

Ráadásul jobb esetben hazamentek, rosszabb esetben megtartották a fegyvereiket, és a laktanyákban maradtak.

A saját tisztjeik, parancsnokaik rettegtek tőlük.

Jó pár tisztet lelőttek. Rengeteg parancsnok elmenekült.

Csak a saját forrófejű hangadóikra hallgattak. Parancsot már senkitől el nem fogadtak.

Kiszámíthatatlan volt, hogy ha megindulnak, mit fognak csinálni.

Ez már régen nem emlékeztetett semmiben sem egy hadseregre.

Károlyi és Linder felismerte, hogy ez akadálya bármilyen hadsereg létrehozásának. Haza akarta őket küldeni, és nulláról újjászervezni.

De a többségük nem ment haza.

Szóval szánalmas kisérlet a régen nem létező hadsereg szétzüllesztését Károlyi vagy Linder nyakába varni.

102. navigator
2013. 01. 16. 0:09

ZorróAszter a történelmi tényeket rögzítette mind a Linder, mind a a Károlyi elleni elvakult vádaskodással szemben. Ezt a hajszát már akkor, 1918-1919-ben elindították azok, akik nem tudtak belenyugodni az úri rend, a cafrangos bitangok ezeréves uralmának megdöntésébe (utaltam Ady és társai történelemlátására). Mai utódaik - itt a NOLBLOG-on is - nem átallják a polgári demokratikus Magyarország védelmét szervezni igyekezett Linder Bélát és a cseh és román agresszorokkal a harcot felvevett Kun Bélát piszkolni, miközben éltetik azt a Horthyt, aki inkább hagyta, hogy fővárosunkat a bojárok martalócai foglalják el. Maga Prónay Pál írja naplójában, hogy Horthytól olyan parancsot kapott, miszerint messze kerülje akár az érintkezés felvételét a román és francia csapatokkal, s darutollas hóhérkülönítményével slisszoljon a Dél-Dunántúlon át a Balaton vonaláig. Ennek az újra magához tért úri rendnek (nagybirtokos arisztokrácia, burzsoázia, keresztény középosztály hatalma) valójában nem a magyar lakta területek megóvása volt fontos a trianoni rendelkezőkkel szemben, hanem a munkások, a szegényparasztok és a a haladó tollforgatók visszafegyelmezése korábbi alávetett helyzetükbe.
Nyilván azok az urak, akik itt a legolcsóbb brossúra-stílusban rágalmazzák a huszadik századi Magyarország haladó eszméit és mozgalmait, a valamikori reakcionáriusok leszármazottai és/vagy olyanok, akik saját tehetség-, illetve szorgalomhiányuk miatt az 1945 utáni történelmünket kizárólag személyes frusztrációjukként élik meg, és ma - ráadásul - túlkompenzálják az utóbbi fél évszázadban esetenként tanúsított kényszerű alkalmazkodásukat .
A továbbiakban hagyom őket, hörögjenek csak magukban a blogpódiumon...

103. dokiv
2013. 01. 16. 9:18

A diktatúra dicsőségét hirdető műveknek a Szoborparkba szállításával a közterekről eltűntek a lakosságot irritáló, a hódítók diadalát kifejező alkotások, de az egykori helytartók, a haszonélvezők és a "hasznos idióták" (Lenin) maradtak. Talán hasznos lenne, ha lehetővé tennék, hogy ezek az emberek kedves szobraik között, Szamuely lábainál, vagy a Sztálin dísztribünön, a legendás csizmák előtt rémisztgethessék a látogatókat. Folklórműsor keretében hétvégeken fekete bőrkabátban jelképesen agyonverhetnének és kirabolhatnának egy-egy kulákot, osztályárulót, klerikális reakcióst, vagy valakit simán a villájáért. Lenne rá igény...

104. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 9:33

FSP, vagyis Földes elvtárs üzenete:

Attól, hogy egy hazugságot sokszor és hangosan ismételgetnek, még nem válik igazsággá.

ezt még nem jutott el Navigátor, Zorró és , - bár leírta -, Földes elvtárs agyhelyéig sem.

Hogy mennyire bővül a puccsisták köre, az engem hidegen hagy.....már az előző puccs is necces volt.

105. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 9:34

103....itt vitruálisan ezt teszik.

106. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 9:40

Zorró elvtárs, nem tudok mit kezdeni azzal, hogy maga Károlyi Mihály és felesége ellenére is a magába táplált kommunista mozgalmi rögeszmékben hisz....vagy azt hangoztatja.......azzal kapcsolatban, amit fent nevezettek tettek.

....arról nem is beszélve, hogy Károlyi milyen hatalmat ad át, azt honnan szerezte, és hogyan privatizálta?

107. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 9:42

102...Navigátor elvtérs szerint Károlyi Mihály és felesége elvakultan vádaskodnak....saját maguk ellen.....historikus az illető.

108. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 11:04

"legolcsóbb brossúra stílus"

Kedves Navigátor elvtárs, minősítése a Népszabadság 1969 szeptember 1-i számának szól, Illyés Gyulának, Károlyi Mihálynak, vagy Károlyi Mihályné Andrássy Katinkának?

Elvtársi öleléssel: Virág elvtárs s.k.

109. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 11:09

„Nem kell hadsereg többé! Soha többé katonát nem akarok látni!”

Navigátor elvtárs, a csellengő szót Binder elvtárs nem használta, így a hazugság magán szárad, ha tanárember lenne, bocsánatot kérne Virág elvtárstól.

110. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 11:12

58. Károlyi és felesége bizony azt állította, hogy hamisítvány. Zorró elvtárs kényszerképzete téves, vagy tudatosan hazudik.

Lásd: 96 és 97.

Virág elvtárs s.k.

111. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 11:21

54...jómaga(sic) is így tanította.....elég szomorú.....óvakodjatok a tévtanítóktól......

112. navigator
2013. 01. 16. 12:13

Kizárólag az olvasóknak

Károlyi Mihály kizárólag a lemondási nyilatkozattal kapcsolatos eljárást bírálta. A Tanácsköztársaságot mint a magyar nép egyik leghősiesebb és leghaladóbb és az adott történelmi helyzetben egyetlen reális nekifeszülését, hogy a magyarságot megőrizze (a társadalmi igazságtalanságok lényeges csökkentésével) - soha. Ez feleségére nézve - akivel élete végén több ízben módom volt személyesen beszélgetni, amikor már geriátriai osztályon ápolták - szintén igaz.

113. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 13:27

Kizárólag az olvasóknak: Lehet szépíteni a puccsisták eljárását, és elkövetheti ezt valaki, aki valamikor állítólag történelmet tanított.

a hősiességgel, leghaladósággal, reális nekifeszüléssel kapcsolatos szubjektív állásfoglalása kevéssé történelmi ...akár a fent idézett, 8 napig létezett Baranyai Szerb–Magyar Köztársaság létrehozásával kapcsolatos dolgokat is haladó nekifeszülésnek nevezi? Szerintem közelebb van a hazaáruláshoz.

Virág elvtárs s.k.

114. navigator
2013. 01. 16. 13:38

Virág tovább terjeszti tudatmérgező "gondolatait" (113.), ezért a megállapítás.

Horthy támogatása volt hazaárulás. Egyébként is az őszirózsás forradalomról, a Károlyi-rendszerről és a Tanácsköztársaságról folyt a "disputa". Miután a kérdésben a NOLBLOG reakciósai vereséget szenvedtek, hetet-havat összehordanak. Élükön Virággal. Fogalmi zavarokban is szenvednek. Nem fogják fel, hogy forradalom kezdődhet felkeléssel, sőt puccsal is. Azonban ez utóbbi körülmény, a forma, a módozat, önmagában (a dolgok, a történelmi folyamatok lényegét tekintve) közömbös.

Ha majd Virág beéri a hörgéssel, nem reagálok (amiképpen jeleztem is.)

115. dokiv
2013. 01. 16. 13:39

Kizárólag az olvasóknak!
Bírálatok érték szeretett Apánkat, Sztálin elvtársat, kizárólag bökős bajusza miatt.. Eredményeit, munkásságát, mint a szovjet nép leghősiesebb és legeslegesleghaladóbb és az adott történelmi helyzetben egyetlen nekifeszülését, hogy a szovjet népet , a Gulagot, a népirtásokat és a többi vívmányokat megőrizze- soha nem vitatták. Ezt Trockíj elvtárs is megerősítette, akinek a nagy Sztálin jégcsákányt küldött ajándékba és akivel ezek után nem volt módom személyesen beszélgetni, tehát igaz!

116. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 13:46

Károlyi leírása szerint Kéri Pál megszerkeszti a nyilatkozatot, és megpróbálja aláíratni azt Simonyi révén Károlyival, amikor ezek a kisérletek teljes kudarcba torkollnak, visszavonuk a két bűntettes, és kész tények (feta complete, hogy Navigátor elvtárs is megértse, szereti ugyanis ezeket a kifejezéseket) elé állítják Károlyit, azzal, hogy a hamisítványt felolvassák a gyűlésen, kinyomtatják plakátra, és megjelenik az a reggeli lapokban....hogy Károlyi gróf is első kézből értesüljön a saját nyilatkozatáról........én a puccs jelentésével nem vagyok tisztában, de mi ez, ha nem puccs?

117. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 13:51

102...igen Zoroaszter rögzíti a tényeket, véletlenül sem Károlyi Mihály vagy Károlyi Mihályné, sőt Illyés Gyula is csak hörög, és magának 112 - a szövegértéssel sincs semmi gondja......?

118. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 13:54

ebből az egészből ki járt egyedül jól? ....valami Patz nevezetű......legalább a Krisztinában ezt beszélték......

119. ZorróAszter
2013. 01. 16. 14:57

103. dokiv
2013. 01. 16. 9:18

Széles választék áll rendelkézésre azokból a kérdésekből, amikre képtelen válaszolni. (Pl. 81., 99.)

Pedig legalább megpróbálhatná. Én türelmes vagyok. Kivárom.

Ehelyett kulákokról, csizmákról és bőrkabátokról pampog.

Gondolja, hogy akkor nem veszik észre, hogy képtelen tényekre és érvekre válaszolni?

Szamuely tettei és áldozatainak száma eltörpül azoknak a bűnei és áldozatainak számához képest, akik az első világháborút kirobbantották és levezényelték.

120. ZorróAszter
2013. 01. 16. 15:12

104. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 16. 9:33

"FSP, vagyis Földes elvtárs üzenete: Attól, hogy egy hazugságot sokszor és hangosan ismételgetnek, még nem válik igazsággá."

Kedves Virág elvtárs!

Egyetértek. Ez tökéletesen illek arra, amit Önök Károlyi, Linder és Kun Béla kapcsán itt előadtak.

"a magába táplált kommunista mozgalmi rögeszmékben hisz....+
Mint már a multkor megbeszéltük, nem én jártam szemináriumba, nem én voltam párttag és nem én csináltam pártkarriert,
hanem Ön.

Ilyen típusú buzgósággal fizet a megbocsájtásért?

Nem szégyen az. Mások is így csinálják. Bruhahaha!!!! :o)

---------------------------------------------------

Károlyi:

Károlyi úriember volt. Nem volt szokása az emberek pofájába hazudni rezzenéstelen szemmel, mint azt a mai politikusok teszik.

Így Károlyi minden kapcsolódó kérdésre mellébeszél:
- Nem adtam át a hatalmat Kun Bélának

Hát persze hogy nem.

- Nem írtam alá a kiáltvány
- Hamis az aláírásom a kiáltványon

Hát persze.

- Nem én fogalmaztam a kiáltványt.

Hát persze hogy nem.

Mi az a kérdés, amire viszont sosem válaszol, mindig csak mellébeszélt? Arra, hogy:

"Elnök úr! Akkor tehát kijelenthetjük, hogy a Kiáltványhoz Önnek SEMMI köze, az teljes egészében hamisítvány, és Önnek esze ágában sem volt lemondani és bárkinek átadni a hatalmat? Igen vagy nem?"

Szóval ez az a kérdés, amire Károlyi sosem válaszolt. Ha kérdezték, akkor elkezdett cáfolni olyan dolgokat, amiket senki se kérdezett.

Amit Simonyival és Kérivel kapcsolatban mond, feltehetően szóról szóra igaz, csak éppen ha az történt volna, amit egyébként nem mond ki konkrétan, csak homályosan SEJTET, akkor Simonyi és Kéri őt rútul becsapta volna.

Akkor viszont miért ápolt velük szoros baráti kapcsolatot továbbra is? Azokkal, akik kiforgatták a hatalomból, és átjátszották azt Kun Bélának?

121. navigator
2013. 01. 16. 16:55

116.

A "puccs" - a folyamat társadalmi-történelmi jellegét tekintve - proletárforradalomnak nyitott utat, amitől Károlyi soha nem határolódott el.

122. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 18:09

120...ebül szerzett, ebül veszett......örült, hogy nem lövetik le, mint ahogy az ő hatalomrakerülésekor tették Tiszával. Sáros volt eben az ügyben, és zsarolható.
egy igazi lúzer......

123. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 18:10

121....legszomorúbb időszaka a magyar történelemnek.......

124. dokiv
2013. 01. 16. 18:27

" Sohasem voltam az ancien régimé feltétlen híve, de kérdéses számomra, hogy a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbat (Tisza) meggyilkolják, a legbutábbat (Károlyi) pedig megteszik miniszterelnöknek." Freud

125. navigator
2013. 01. 16. 18:54

124.

Freud zsenialitása dacára számos olyan állított, ami azóta megcáfolódott. Ez igaz teremtésén, a mélylélektanon belül nem egy tételére is. Ráadásul itt nem pszichológiai, hanem történettudományi, politológiai kérdésben szólalt meg. A távdiagnózis egyébként is képtelenség.

Valami még, az úri bitangok pártját fogók? Én Petőfi Sándor, Ady Endre (és még sokan mások) nyomdokait fogadom el.

126. navigator
2013. 01. 16. 18:55

123.

Nocsak, Virág! Örvendjen a kapitalizmusnak!

127. dokiv
2013. 01. 16. 19:14

Vége a heliocentrikus világképnek! A világ navigator et. progresszív tudata körül forog! Körülötte a rengeteg hülye, akik másként tették, tapasztalták, látták, írták, vagy tudják! Lehet valaki tömeggyilkos, vagy a lélektan professzora, egy kalap szamócát nem ér a tudása!
Ekkora önbizalomhoz nagyon hézagos ismeretekre van szükség!

128. navigator
2013. 01. 16. 19:45

127.

Dokiv, mélyedjen el pszichológiatörténetben, aztán ítélkezzen...

129. dokiv
2013. 01. 16. 19:54

128.
Szerencséje Kun Bélának, hogy nem találkozott önnel, mert neki is bebizonyítaná, hogy nem is volt tömeggyilkos, elvéve tőle az egyetlen dolgot, amiben maradandót alkotott!

130. ZorróAszter
2013. 01. 16. 20:58

124. dokiv 2013. 01. 16. 18:27

" Sohasem voltam az ancien régimé feltétlen híve, de kérdéses számomra, hogy a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbat (Tisza) meggyilkolják, a legbutábbat (Károlyi) pedig megteszik miniszterelnöknek." Freud

Kedves Dokiv!

Ezt az idézetet most találta ki nekünk, vagy megtették már korábban az elvbarátai?

Az idézet hitelességét vitatom azon az alapon, hogy egy pszichológus elvből, sőt szakmai megfontolásokból kerüli az "őrült", a "bolond", a "hülye" szavakat.

Látja, mi is milyen türelmesek vagyunk Önnel.

131. ZorróAszter
2013. 01. 16. 21:03

122. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 16. 18:09

"120...ebül szerzett, ebül veszett......"

Hazafi nem beszél így a hazájáról.

----------------------------------------------------------

23. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 16. 18:10

"....legszomorúbb időszaka a magyar történelemnek......."

Akkor sem.

132. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 21:09

131..maga idióta, nem a hazáról beszéltem, hanem a Károlyi által megszerzett hatalomról.

133. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 21:14

130. Freud levele Ferenczy Sándornak, kelt: 1918 november 18.

134. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 21:19

...nem is használta Károlyira az őrült, a bolond vagy a hülye szavakat, a butát használta....az ön által idecitált szavakat valószínű Brüll Adél szeretője használta, mielőtt pénzt kért volna Tiszától....

135. navigator
2013. 01. 16. 21:35

Most Virágnak írom (re 133. és 134.):

Freud zsenialitása dacára számos olyant állított, ami azóta megcáfolódott. Ez igaz teremtésén, a mélylélektanon belül nem egy tételére is. Ráadásul itt nem pszichológiai, hanem történettudományi, politológiai kérdésben szólalt meg. A távdiagnózis egyébként is képtelenség.

Valami még, az úri bitangok pártját fogók? Én Petőfi Sándor, Ady Endre (és még sokan mások) nyomdokait fogadom el.

136. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 21:37

135......valami újat? ...... sajnálatra méltó.

137. navigator
2013. 01. 16. 23:06

136.

Virág, ennyi még Öntől is hervatag...

138. dokiv
2013. 01. 16. 23:14

Talán feleslegesen vitázunk! Ha Kun Béla tudta volna, hogy az életét adta (talán nem önként..) egy birodalomért, ahol egy SZENTPÉTERVÁR nevű városban van RÓLA egy utca elnevezve, garantáltan tökön szúrta volna magát! Hiába harcolt,hiába gyilkoltatott le tömegével ártatlan embereket, hogy egy birodalomból a saját ízlésüknek megfelelő falansztert csináljanak erőszakkal, elvegyék az emberektől a vagyonukat, hitüket és szabadságukat! Milliók haltak meg egy életképtelen, idegen eszme megvalósítása érdekében. Feleslegesen!
Putyin rendszeresen jár templomba. A megmaradt krimi népek is. Talán Bélánkért is gyújtanak egy gyertyát....

139. navigator
2013. 01. 16. 23:28

138.

Egy dolog bírálni, másik dolog mocskolni valakit. Még ha - horribile dictu! - Kun Béláról is van szó...

Tudja dokiv, ha Kun Béla Önhöz hasonlóan önző individuum, percemberke lett volna (mert Ön eddigi megnyilvánulásai erről árulkodnak), akkor Önnek felvetése megalapozott lenne. Ám nem volt az. Továbbá a fehérek vezetői nem gyilkoltattak kevesebbet. Ez ilyen történelmi kor volt. Ám a haladást - most egyszerűsítek színekre mint metaforákra - a vörösök képviselték.

140. dokiv
2013. 01. 16. 23:42

139.
A muzsikokat nyilván boldogsággal töltötte el, hogy a hívatlanul odakerült kedves arcú ember a haladás érdekében lemészároltatja őket! Az özvegyek és árvák lelkesen éltették a haladást, amit hozzájuk szerencséjükre a vörösök vittek el! Örültek, hogy a kommunisták nem állatokon, hanem rajtuk kísérleteztek . Ők már nem érték meg, mire kiderült: nem működik az eszme, de biztosan örültek volna, ha tudják, hogy Kun Béla sem kerülte el a sorsát!

141. navigator
2013. 01. 16. 23:49

140.

Olvasson legalább Solohovot, Babelt... Mert ők mindkét oldalt becsületesen és művészien ábrázolják. Mondja, dokiv, maga tényleg ilyen vaksi vagy úgy tesz? A fehérek mészárlásaihoz mit szól?

142. dokiv
2013. 01. 17. 0:04

Nem emlékszem, hogy Kolcsakot, Gyenyikint, vagy bárki mást védtem volna., pedig nekik talán több okuk volt Oroszországban harcolni, mint a más származású Kunnak!Egyszerűen nem szeretem, ha gátlástalan kalandorok egy zűrzavaros eszme felhasználásával ártatlan embereket ölnek, népeket, országokat tesznek tönkre! Az is furcsa, hogy Amerikában miért egy Rockefeller birtokon készítették fel Lev Davidovicsot oroszországi tevékenységére és miért ért ez meg tőkés köröknek több millió dollárt?
Ráér utána nézni, megyek aludni.... Remélem nem tömeggyilkosokról, vagy ami még rosszabb, a tisztelőikről álmodom...

143. ZorróAszter
2013. 01. 17. 0:46

132. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 16. 21:09

"..maga idióta, nem a hazáról beszéltem, hanem a Károlyi által megszerzett hatalomról."

Ne rám haragudjon, Ön barom, hogy állandóan elszólja magát: a magafajtáknak csak érdeke van, nem hazája. Az érdekeiért meg bármit kiárusít, akár a hazát is - mint Tisza.
Vagy felteszi kártyán, ha jónak látszik a lapjárás - Önöknek. Saját zsebre.
Ezért mosogatja a gatyáját, hátha valaki nem veszi észre, milyen randán berottyantott.

133. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 16. 21:14
"Freud levele Ferenczy Sándornak, kelt: 1918 november 18."
Ezek szerint Ön találta ki sajátkezűleg. :o)

134. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 16. 21:19

"...nem is használta Károlyira az őrült, a bolond vagy a hülye szavakat, a butát használta....az ön által idecitált szavakat valószínű Brüll Adél szeretője használta, mielőtt pénzt kért volna Tiszától...."

Rendben. Mutasson még egy példát, amikor Freud még egy valakire használja az "őrült", a "bolond", a "hülye", vagy "BUTA" szavak egyikét.
Pláne egy másik pszichológusnak, pszichiáternek írt levelében.

Magyar Nemzet - Lendvai megvédené a „buta” „vörös gróf” szobrát
mno.hu/belfold/lendvai_megvedene_a_buta_voros_grof_szobrat-243472

"Károlyi Mihály kultuszának ellenzői Sigmund Freud egyik naplóbejegyzését is szokták emlegetni. A budapesti eseményeket kommentáló orvos azt írja: „A magyaroknak sok okos grófjuk van, de pont a legbutábbat kellett elnökké választaniuk.” "

Akkor most napló vagy levél?

144. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 7:45

Kérdésével forduljon bizalommal Navigátor elvtárshoz, ő évekig egy zárt intézményben kutatta Freudot.
A szövegértésének hiányossága miatt vagdalkozásba torkolló állításait visszautasítom.
Virág elvtárs s.k.

145. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 7:50

Akkor most napló vagy levél?

...az egyik nem zárja ki a másikat, hiszen szövegszerűen nem, csak tartalmában azonos.

146. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 8:09

Néhány nappal a Tanácsköztársaság kikiáltása után, 1919. március 25-én Ferenczi így ír Freudnak: „Az itteni folyamatok pszichoanalitikus hatásairól – amelyek a felszínen
teljes nyugalomban zajlottak – csak azt mondhatom, hogy lenyűgözők voltak, és azok ma is. […] Az ilyen jelentős, mélyen gyökerező libidómegszállások áthelyezése, ami most követelmény, szörnyű kihívásokat jelent a korábbi uralkodó osztály alkalmazkodóképessége számára, melyhez én is elkezdtem tartozni, s mint jómódú szülők gyermeke mindig is tartoztam. […] Azt hallom, hogy nagyon erősen rekvirálják az élelmiszert, akárcsak az aranyat,
az ezüstöt, az ékszert és a pénzt. Az ember abban az értelemben is visszatért az ősállapothoz, hogy majdnem minden bűncselekményt halálbüntetéssel torolnak
meg. […] Ma sokkal nyugodtabbnak érzem magam, azaz összeszedett vagyok; arról is elkezdtem ráadásul gondolkodni, hogy miként megy majd sora a pszichoanalízisnek
az új érában. Természetesen a legújabb vezetők is a legmélyebben ellenségesek, de talán modernségüket ki akarják fejezni azáltal, hogy, amint hallom, támogatni
kívánnak bennünket. – […] Minden attól függ, hogy külföldön miként alakul a kommunizmus sora, és hogy milyen gyorsan jönnek segítségünkre az oroszok.”

Ime a progresszió: rekvirálás, halálbüntetés, ösállapot, idegen segítségben való reménykedés.......

147. ZorróAszter
2013. 01. 17. 9:56

Kedves Virág elvtárs!

"vagdalkozásba torkolló állításait visszautasítom."

Kit érdekel, hogy Ön mit utasít vissza? Én semmi szívességet/szívélyességet sem hagyok viszonzás nélkül. Nálam ez nem harag kérdése, hanem elvi :o)

Akkor most döntse el, hogy rokonszenvezik-e Ferenczy nézeteivel, vagy sem?

Nyíltan és ordítóan haszonleső mentalitásából ítélve úgy hiszem, valójában rokonszenvezik vele.
"de talán modernségüket ki akarják fejezni azáltal, hogy, amint hallom, támogatni
kívánnak bennünket."

"Akkor most napló vagy levél?

...az egyik nem zárja ki a másikat, hiszen szövegszerűen nem, csak tartalmában azonos."

Nem. Valóban nem. De az Önök köreiben sokan a kutya közönséges forráshamisítástól sem riadnak vissza, ezért gyanakvóvá válik az ember.

Én magam a pszichoanalízist marhaságnak tartom, de az érdekelne, hogy Freud szakvéleményét Tisza és Károlyi megítélésénél mi motiválta.

Talán az, hogy Tisza rendkívüli intelligenciáról tanúságot téve már 1918-ban észrevette, hogy "Ezt a háborút elvesztettük"?

Ezzel szemben a buta Károlyinak csupán 1914-ben esett le a tantusz?

148. navigator
2013. 01. 17. 12:45

Re 142. dokiv
2013. 01. 17. 0:04

Kibújt a szög a zsákból?

"Nem emlékszem, hogy Kolcsakot, Gyenyikint, vagy bárki mást védtem volna" - Nem is bírálta őket. Egy ékezettel sem.

"Az is furcsa, hogy Amerikában miért egy Rockefeller birtokon készítették fel Lev Davidovicsot oroszországi tevékenységére és miért ért ez meg tőkés köröknek több millió dollárt?" Ezt bizonyítania kellene. Mert Rosenberg féle tipikus náci zsidózás. Ám ha véletlenül igaz is lenne, nincs jelentősége. Mert zsidó világösszeesküvés éppen úgy nincs, mint ahogyan a Cion bölcsei sem hiteles (az Ohrana hamisította - részletesen leírja Karsai László, nemzetközi elismertségű holokausztkutató történész). Egyébként anno, a Nagy Francia Forradalom számos későbbi vezetőjét támogatták arisztokraták, tehát akkor ők hiteltelenek?

Uram, bizonyítja (történettudományi hivatkozásokkal) jelen, Trockijjal kapcsolatos állítását, továbbá tárgyszerűen - és főleg antiszemitizmus nélkül! - meghatározza az állításába foglalt történés Ön szerinti szerepét a történelmi eseményekben vagy ha ezt nem teszi, és bocsánatot se kér érte, befejeztem Önnel a kommunikációt. Számos rokonomat (asszonyokat, öregeket és gyerekeket is) legyilkoltak a holokauszt során. Ebből adódóan antiszemita számomra nem szalonképes. Blogolás szintjén sem.

Uram, Auschwitz után vagyunk. Jól fontolja meg, miként fogalmaz, kiváltképpen olyan esetekben, amikor kijelentésével antiszemita toposzba csúszhat.

149. navigator
2013. 01. 17. 12:51

Re 144.

"Kérdésével forduljon bizalommal Navigátor elvtárshoz, ő évekig egy zárt intézményben kutatta Freudot." Virág, konkretizálná felszólításának rám utaló részét? Mert ha ez az, aminek gondolható, akkor túllépi a konform blogszemélyeskedés határait. Még nem néztem meg Profilját, szerepel-e ott valódi neve (vagy amit annak beállít), de IP-címe nekem is megvan, amelyet emberi méltóságom védelmében jogszerűen használtok, amennyiben állampolgári jogorvoslati eljárásban élek vele.

150. dokiv
2013. 01. 17. 12:56

Re 148. navigator!
Kibújt a kalapács a zsákból?
Próbálja meg leírni, hogy miért tart antiszemitának és ha visszaolvassa, rájön, hogy önt több joggal lehetne annak nevezni. Az egész vita során -nagyon helyesen!- a zsidózás, vagy az antiszemitizmus fel sem merült!!
Az antiszemitizmussal való megbélyegzést túl gyakran használják érvek helyett, ami jelentősen csökkenti büntető jellegét. Nem kellene, mert ha ne adj isten, megint rosszra fordul Európa sorsa, hiányozni fog! Tudja: Jön a farkas, jön a farkas...

151. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 13:21

112: Ez feleségére nézve - akivel élete végén több ízben módom volt személyesen beszélgetni, amikor már geriátriai osztályon ápolták - szintén igaz.

Itt éppen maga él vissza vagy ápolói (ez a súlyosabb) vagy (ápolti ez korából ítélve nem valószínű) mivoltával.

Tudja, Navigátor elvtárs, vannak olyan zárt intézmények, amelyek csak kutatóknak, történelemtanároknak, szakmabelieknek hozzáférhetőek.

Az IP címemet, az alábbi felszólítás értelmében nyugodtan törölje:

Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel. (NolBlog s.k.)

Virág elvtárs s.k.

152. navigator
2013. 01. 17. 13:24

150.

Tárgyszerűen, érthetően és részletesen megindokoltam, miszerint antiszemita toposzba csúszott (lásd fent 148.). Ha úgy tesz, mintha nem lenne szövegértése, akkor ragaszkodik a zsidó világösszeesküvésre célozgató kijelentéséhez (Trockijjal való példálódzása révén tette). Vagyis fenntartja antiszemita toposszal való azonosulását. Hiszen nem nem bizonyítja állítását, s így nem vállalja a ténybizonyítás megkísérlését, amelynek során esetén még meg kellene fogalmaznia a tény antiszemitizmustól mentes értékelését.

Uram, Ön hozott ide egy alá nem támasztott állítást, amely antiszemita toposz. Bizonyítsa a tényt, továbbá azt, hogy nem antiszemita toposzként emlegeti!

Mindig az bizonyít elsőnek, aki elsőnek behoz nem bizonyított állítást.

Megismétlem, a kommunikáció folytatását Önnel ettől teszem függővé. Ha kitér, mint ezúttal, feltételem elutasításának értékelem. Holokauszttúlélő közvetlen utódaként pedig morális alapom van feltételként szabni az antiszemita toposztól való elhatárolódást. Ha ezt Ön megtagadja (függetlenül attól, hogy állítása ténybizonyítása - a puszta történés szintjén - sikerül-e vagy sem; hol és ki támogatta Trockijt emberbaráti jelleggel), Önnel többet nem kommunikálok, se írásban, pláne nem szóban. Mert antiszemita toposszal azonosuláshoz ragaszkodó embereket mind kikerülöm.

153. navigator
2013. 01. 17. 13:35

Re 151. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 13:21

Andrássy Katinkát - emberbaráti szeretetből, tiszteletből - civilként látogattam nyílt, időseket gondozó osztályon. Látogatási időben. Egy ismerős nénit látogattam különben, s ennek során ismerkedtem meg Károlyi özvegyével. Hivatkozásommal semmiféle etikát nem sértettem. Katinka néni titoktartást se kért tőlem.

Az Ön etikáját illetően ellenben fenntartom kérdésemet. Tovább konkretizálva ezen legutóbbi, második - zárójeles - betoldására, vagyis mit jelent, mit ért Maga, az Öntől a következőkben idézett mondatában: "Itt éppen maga él vissza vagy ápolói (ez a súlyosabb) vagy (ápolti ez korából ítélve nem valószínű) mivoltával." konkretizálná felszólításának rám utaló részét? Megismétlem, még nyomatékosabban. Ha ez az, aminek gondolható, akkor túllépi a konform blogszemélyeskedés határait. Még nem néztem meg Profilját, szerepel-e ott valódi neve (vagy amit annak beállít), de IP-címe nekem is megvan, amelyet emberi méltóságom védelmében jogszerűen használtok, amennyiben állampolgári jogorvoslati eljárásban élek vele.

154. navigator
2013. 01. 17. 13:38

/Az esetleges jogi eljárás végett elütést javítok a 153. alatti kommentem második bekezdésében/

...amelyet emberi méltóságom védelmében jogszerűen használtok....

helyett helyes:

...amelyet emberi méltóságom védelmében jogszerűen használok...

155. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 14:05

153. Tudomásul vettem, sem nem volt ápoló, sem nem volt ápolt (ezt én sem valószínűsítettem) a gerontológián, látogatóként teszi közzé az egyik ellátott valamikori helyzetét.

156. navigator
2013. 01. 17. 14:22

155.

Rendben, Virág. Köszönöm.

157. navigator
2013. 01. 17. 14:35

Egy pontosítás ad 155.

"teszi közzé az egyik ellátott valamikori helyzetét" - Nem az egyik "ellátott" státuszát ("helyzetét") tettem közzé, hanem jeleztem (112.), hogy bizonyos történelmi kérdésekben milyen tartalmú megosztást kaptam (személyesen) a szóban forgó neves történeti személytől.

158. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 15:52

Látja, Navigátor, mellesleg közölt jólértesülten olyan információkat, amihez magán kívül senkinek semmi köze sincs...és nem is volt.

159. dokiv
2013. 01. 17. 17:12

150. re navigator!
A gugliba beütve a "trockij" és a "rockefeller " neveket azonnal 14200 találatot jelzett. Ismerve kényes ízlését a forrásmunkák vonatkozásában, (csak az a hiteles, ami árnyaltan és progresszíven önnek ad igazat!) nem jelölnék meg egyet sem.
Soha fel nem merült bennem, hogy Rockefeller és Trockíj megemlítése önben antiszemita ellenes harci vágyat ébreszt fel! Azért igyekeztem Trockíj irányába tolni a vitát, mert a bolsevik párt katonapolitikája alig, Trockij személye viszont nagyon érdekel és hát most lehetőségem lett volna a dolog oral history oldalát is megismerni.
Kellemes lenne önnel vitázni, ha kevéssé lenne sértődékeny! Biztos vagyok benne, hogy a galamb szelídségű Virág elvtárs s.k. sem bántani akarta önt, hanem csak kizökkenteni a tévedhetetlen igazságosztó szerepéből. Hiba volt, nem lehet...

160. navigator
2013. 01. 17. 18:58

158.

Történelmi kérdésekhez mindenkinek köze van, Virág. Ugyanakkor nem azonos kompetenciával nyilvánul meg velük kapcsolatban mindenki. Az utóbbi viszont nem übereli az előbbit. Ezért állok szóba Önnel, minden kritikátlansága dacára. Persze az én türelmem is véges...

161. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 18:58

Nézze, Zorró elvtárs, Freud és Ferenci még a csók technikájáról is levelezést folytatott......akkor miért ne kerülhetett volna szó az idióta és kevésbbé idióta politikusokról?....naponta akár 3 levelet is váltottak! ....mindig tudtam, hogy a lélekkurkászokkal valami nincs rendben......

162. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 19:01

...ha naplóból is kerültek elő sorok, az valószínű, hogy Ferenci és nem Freud naplója. Ferenci a saját naplójában összefoglalt bizonyos értesüléseket, jelenségeket, többek között akár a levelezésből merített információkat is.

163. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 19:07

Brabant, Eva
Freud–Ferenczi levelezés II/2. 1917–1919

Kiadó: Thalassa-Pólya Kiadó
Kiadási év: 2003
Témakör: pszichológia nagyjai

Méret: B5
Oldalszám: 280
Borító: keménytáblás
ISBN: 963 858 096 8

164. navigator
2013. 01. 17. 19:21

159.

Majd éppen a művei alapján egyértelműen antiszemita Drábik Jánosnak higgyünk! Ez képtelenség.

Amit Ön állít, ugyanannyira kacsa (hangoztatja néhány nyugati bértollnok meg átveszi egy csomó blogger, s ezek a "találatok"; ezeket nevezi Ön történeti forrásnak...), mint az, hogy a német császár pénze nélkül nincs orosz forradalom.

Fogja már fel, hogy az orosz forradalmaknak mély társadalmi-történelmi okai voltak, s a Rockefellerek és a Hohenzollernek pénze nélkül is kirobbannak! Az Ön történelemlátása, bocsásson meg. de a "Jancsi és Juliska" szinten van...

Azonban nem határolta el magát a zsidó világösszeesküvés antiszemita toposzától. Holott ez szükséges, mert a német és amerikai pénzzel e toposz képviselői hozakodnak elő, hogy dezavuálják az orosz forradalmakat. És Ön ugyanezt cselekedte. Amíg tehát nem teszi meg, mint jeleztem, felfüggesztem a kommunikációt Önnel.

Virág úr "galambszelídségéről" meg régóta rendelkezem - sajnos - ő és beható ismeretekkel, róla tehát különösen nem kívánok egyetlen önjelölt kortesével se értekezni. Önnel se.

A lényeg, megismétlem: leszögezi, hogy nem a zsidó világösszeesküvés, a guruló zsidó pénz antiszemita toposzát vallva hozta ide Rockefellert. Amennyiben nem hajlandó erre, Ön megszűnik létezni számomra.

165. navigator
2013. 01. 17. 19:26

163.

Virág, én ez ügyben itt kezedtől fogva képviselem, hogy Freud tévedett. Ez történettudományi és történetfilozófiai (formációelmélet) probléma. Ugyanis Károlyi kapcsán Freud valójában 1918-19-ről nyilatkozott. Virág, hányszor kell ezt a dolgot az Ön számára megvilágítani, hogy tovább ne ágáljon?

166. navigator
2013. 01. 17. 20:01

...itt kezedtől fogva...

helyesen:

...itt kezdettől fogva...

167. dokiv
2013. 01. 17. 20:28

Nem lepődtem meg, hogy a 14200 Drábik hivatkozás nem ütött rést gondolkodása kőszikla minőségén.
Elhiszem, hogy az orosz nép annyira vágyott a trockijok, kunok,zinovjevek ,kamenyevek és buharinok, valamint a mögöttük állók álmainak megvalósítására, hogy saját erőből finanszírozta saját elpusztítását. Az elmélet gyakorlatba való átültetése paradicsommá tette a Szovjetuniót.
Lenint a német császár merő figyelmességből szállíttatta Oroszországba és ennek a Breszt -Litovszki békéhez semmi köze.
Nem hiszek a zsidó világösszeesküvésben és remélem, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét az Ohrana hamisította. Szerintem senkit nem téveszt meg, hogy a benne leírtaknak nagy része megvalósult. Az oroszok agyafúrt emberek!
Fájdalmasan érint, ha felfüggeszti velem a kommunikációt. Hiányozni fog, mert a mai világban már rettenetesen nehéz egy múltból itt felejtett egyoldalúan csőlátású propagandistát találni.

168. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 21:25

165. Ön érti, és valahogy értelmezi, bár nem úgy mint Virág elvtérs. Aki az értetlen az Zorró elvtárs, aki nem is érti. Az idézetek és hivatkozások neki szólnak.....Virág elvtárs s.k.

169. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 21:27

167...Igaz ugyan, hogy a császár megfinanszírozta Lenin puccsát.....de azután az Antante megfinanszírozta, hogy Lenin az agymosott hadifogjokat hazaküldje lázítani.....1:1.....sajnos a vesztünkre.

170. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 17. 21:34

167....áh, nem képes felfüggeszteni!

171. ZorróAszter
2013. 01. 17. 22:49

162. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 17. 19:01

"...ha naplóból is kerültek elő sorok, az valószínű, hogy Ferenci és nem Freud naplója. Ferenci a saját naplójában összefoglalt bizonyos értesüléseket, jelenségeket, többek között akár a levelezésből merített információkat is."

Nem. A Magyar Nemzet szerkesztőségi cikke kifejezetten Freud naplóját említi. De ennek akkor sincs jelentősége, ha esetleg Freud egyáltalán nem írt naplót: a tévedés vagy pontatlanság jogát sosem vitattam el, csak a tudatos hamisításét.

172. navigator
2013. 01. 18. 2:13

167.

"...remélem, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét az Ohrana hamisította. Szerintem senkit nem téveszt meg, hogy a benne leírtaknak nagy része megvalósult. "

Hiába "bizonyítja" szövegszerűen ezt a megvalósulást, ez ugyanolyan kóklerség, mint ókori ábrákat űrhajós figuráknak hirdetni, aztán kijelenteni, hogy lám azóta megvalósult az űrutazás...

Ön, dokiv, valójában nem is felháborító, hanem nevetséges jelenség. Miért nem teszi hozzá, hogy már Nostradamus megjósolta Sztálint...

Reméli(!), hogy a Cion bölcsei hamisítvány (holott a történettudományban forráskritikailag bizonyítottan az), majd kijelenti verifikáció gyanánt, hogy a benne leírtak megvalósultak?!

Tehát egy hamisítványt igazol, ha a benne leírottak "megvalósulnak"... Mondja, tudja Ön, miket jelent itt ki?Költői kérdés volt, mert nem érdekel esetleges válasza. A logikának annyi...

Befejeztem Önnel. Kognitív működésével nem tudok mit kezdeni. Ez rosszabb, mint amikor gyalázta mártírjaim emlékét, még ha közvetve is.

173. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 8:45

171. Nem kezdek további nyomozásba az Ön által idézett szövegrészlet kapcsán, úgy gondolom, hogy Freud - Ferenczi levelezése eléggé dokumentált, és Virág elvtárs a levelet idézte.
Ezt a levelezést még elvbarátja, Navigátor elvtárs is ismeri.

Virág elvtárs azt feltételezi, hogy Ferenczi elvtárs a naplójában kitért a levél tartalmára, és még magyarázó jegyzetekkel is ellátta (hogy tudni illik melyikük a buta és melyikük a meggyilkolt).

Elképzelhető, hogy Freud elvtárs is vezetett naplót - de azt keresse Bécsben vagy a MN szerkesztőségében - hiszen fénymásoló még nem volt, és a töltőtoll nem alkalmas indigós írásra, az indigó (ami ebben a korban a legkézenfekvőbb másolási technika volt) elég nehézkesen alkalmas megőrzésre, későbbi intenzív használatra.

Virág elvtárs s.k.

174. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 8:48

172...az Ohrana hamisította....de milyen jól hamisította......az utódszerv (KGB) nem is érhet a nyomába.....vagy mégis?

Jut eszembe mi a különbség az angol és a magyar távozása között?

Az angol nem köszön el senkitől, és távozik, a magyar hosszasan búcsúzkodik mindenkitől....és marad.

175. dokiv
2013. 01. 18. 10:07

Megtaláltam a térképen, valóban ott van! Nálam Bely Kuna néven, de a Bukarest és a Szófia között.
Azt nem tudhatjuk meg navigator et. önkéntes száműzetésbe vonulása miatt, hogy mi az egyetlen igazság, (bár sejteni sejthetjük...)de hogy volk cáfolhatatlan tényt közölt, az biztos!

176. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 10:33

Isten majmai ott is lassan őrölnek: hvg.hu/vilag/20110921_kun_bela_utca

177. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 10:35

178. ZorróAszter
2013. 01. 18. 19:14

173. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 18. 8:45

Kedves Virág elvtárs!

Mint említettem, az idézetet Dokiv olvtárs hozta. A Magyar Nemzet szerkesztőségi cikkében pedig kifejezetten Freud naplóját emlegetik forrásként.

A magam részéről nem látok kimagyarázhatatlan ellentmondásokat, csak jeleztem, hogy ezek első hallásra meghökkentettek.

2. Az, hogy embereket - nyilván terápiás okokból - nem minősítenek - sem butának, sem őrültnek, sem elmebetegnek, sem bolondnak, Freud fixa ideája volt.
3. Bár még sosem írtam naplót, de én biztosan nem pontosítottam volna, kire gondolok, mert szoktam emlékezni tíz év után is. De szerintem az se baj, ha a szerkesztő tette, csak elfelejtette jelezni. Ez még nem hamisítás.

Végül én a pszichoanalízist marhaságnak tartom. Ezért annyira nem izgat, hogy a két prominense miről diskurál.

179. ZorróAszter
2013. 01. 18. 19:41

Egyébként mint mondtam, Kun Béla 1920-tól a nemzetközi kommunista mozgalom egyik elismert vezetője volt.

Ezen az sem változtat, hogy mint tudjuk, Leninnek nagyon rossz véleménye volt róla.

Kun 1920 nyár végétől tartózkodott Oroszországban, és pár hónap múlva már Németországban volt.

Közben győzték le Vrangelt, aki egyébként azzal büszkélkedett, hogy minden fehért kimentett a Krimből.

De Kun Béla a Tanácsköztársaság bukása után már sokkal nagyobb ember volt annál, hogy sortüzet vezényelni a Krimbe küldjék.

Egyébként még Rákosi is, pedig ő csak népbiztos volt.

180. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 21:17

Az ukránok nem így tudják: (a kmu nem kamut jelent)

www.kmu.gov.ua/control/en/publish/article

181. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 18. 21:29

Példátlan hatékonyság a népirtásban, alig 1 év alatt a Krimben........

Freud lehet, hogy nem is volt terápiás kapcsolatban Tiszával és Károlyival?

182. ZorróAszter
2013. 01. 18. 23:58

Magam is erős fenntartással kezelem a Wikipédia cikkeit, de Vangelnéél ezt írja: "1920 novemberében Vrangel figyelemre méltóan szervezett és rendezett evakuálást hajtott végre, amelynek eredményeként (a segéderőkkel együtt) 150 000 fő jutott el az antant irányítása alatt álló török területekre."

Kun Bélánál:
"Leninék szívesen fogadták, és a krími területekre helyezték, hogy azok „re-bolsevizálását” végrehajtsa. Ez elsősorban a „vörösök” által elfogott „fehér” hadifoglyok ezreinek tömeges kivégzésében (forrás például Victor Serge) és a krími tatárok elleni etnikai tisztogatásban nyilvánult meg. KÉT ÉVES működése egyes becslések szerint csak a tatárok között 60 000 áldozatot követelt Az atrocitásokat Kun Béla és Zemljacska, a krími régió párttitkára kezdeményezte.[Működésének nyomán, mint Magyarországon is annak idején, terrorhullám söpör végig a tartományban, melynek törökök, tatárok és oroszok további ezrei estek áldozatul."

KÉT ÉVES működése legfeljebb 1920 augusztusában kezdődik, és 1921 márciusáig tart?

"1921-ben Németországba utazik, az ottani ún. „munkásfelkelések” szervezését segíti."

Végül itt is szerepel:
"1921-1936-ig a Kommunista Internacionálé végrehajtó bizottságának a tagja."
Vagyis a KOMINTERN egyik vezetője.
Formálisan Lenin főnöke.
Lenin dühkitöréseit is ez indokolta.

Aki ilyeneket mond Kun Bélával kapcsolatosan, vagy nem tudja, hogy milyen volt ez a poszt, vagy azt, hogy Kun Béla az volt.

Kb. mintha valaki azt állítaná, hogy Georges Bush személyesen kínozta a foglyokat az Abu Ghraib börtönben.

Végül mint már Dokiv olvtársnak már céloztam rá, Victor Serge trockista volt. Bár azt hiszem, neki tudnia kellett, hogy milyen poszt volt egy KOMINTERN VB-tag posztja.
Vagy csak remélte, hogy mások nem tudják.

183. ZorróAszter
2013. 01. 19. 0:15

"Freud lehet, hogy nem is volt terápiás kapcsolatban Tiszával és Károlyival?"

Kicsi a valószínűsége, hogy Freud Károlyiról bármi konkrétumot tudott volna. Szerintem a nevét se hallotta 1918. október 31-e előtt.

Freud rengeteg népszerűsítő könyvet írt, amikben emlékezetem szerint mindig óva intett az elhamarkodott itéletalkotástól. Szokatlan, hogy éppen egy kollégával folytatott levelezésben feledkezik meg erről, és fogalmaz meg sommás itéletet.

Ettől még nem mondom, hogy hamisítvány. Ez bárkivel előfordulhat.

184. volk (szerkesztő)
2013. 01. 19. 12:13

Köszönöm szépen a kommentelőknek, hogy hozzá- (és egymáshoz )szólásaikkal valóban számos hasznos ismerethez segítették olvasóinkat. Még a vita is jószerint megmaradt a tűréshatáron belül. Egyúttal dőlt a rekord: Kun Béla témája kétszer annyi kommentet indukált, mint az eddigi csúcstartó Görgey Artúr! A szimferopoli utcanévnek igyekszem utánajárni, aki ebben segíteni tud, nosza! Baráti üdv, Volk

185. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 13:14

Csak nem Lenin gúnyolódott a főnökével, hogy vannak kommunisták és kununisták?

Lenin bizonyára nem félt formális főnökétől, hogy falhoz állítja?...(esetleg a Lenin-fiúk segítségével?)

186. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 13:18

Valahol volt egy utalás arra, hogy Sztpéterváron egy posztógyárat neveztek el Kun Béláról a 20-as években. (bizonyára vörös posztók készítettek....de hogy kinek a számára volt vörös posztó?)

187. ZorróAszter
2013. 01. 19. 15:08

185. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 13:14

Nem. Lenin a KOMINTERN más vezetőivel konfrontálódott, és általában győzött. Amikor meg nem, akkor szídta őket, mint a bokrot.

Kun Bélával nem. Róla csak rossz véleménye volt.

De mintha kedves házigazdánk már be szeretné zárni a boltot.

"Valahol volt egy utalás arra, hogy Sztpéterváron egy posztógyárat neveztek el Kun Béláról a 20-as években. (bizonyára vörös posztók készítettek....de hogy kinek a számára volt vörös posztó?)"

Csak az Ön szemében :o)

Mintha Lengyel Visegrádi utcájában olvastam volna.

188. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 15:12

Kun Bélát nem jelentették fel. Nem folyt ellene semmilyen eljárás. Egyébként Kossuth ellen sem....írja Zorro elvtárs......azért megjegyzem, kiadatását kérte Magyarország, ha jól emlékszem 386 rendbeni gyilkosságért, de a szoc.dem kormányú Bécstől nem volt esély a kiadatás teljesítésére.

Hogy Aleksandar Karađorđević jobb volt-e mint Horthy?

Kolcsakról az orosz filmgyártás alkotott egy maradandót. (Admiral 2009)

Virág elvtárs s.k.

189. ZorróAszter
2013. 01. 19. 15:39

184. volk (szerkesztő) 2013. 01. 19. 12:13

Kedves Volk!

Tényleg vicces.

Szegény orosz szentünknél, Mojszej Ugrinnál csak 32.

Talán ha tovább értetlenkedek, ott is kialakult volna valami nagyobb vita :o)

190. zili
2013. 01. 19. 15:55

T. Navigátor!
1969.-ben(!) jártam először a Krimben. A helyi oroszokkal kijöttünk, de az "őslakók maradéka" fanatikusan gyülölte a magyarokat. Vajon miért? Hát megmondták, de az nyilván történelmietlen. Egyébként Sztálin a becsületesek mellett rendesen irtotta a gazembereket is!

191. ZorróAszter
2013. 01. 19. 15:56

188. Virág elvtárs s.k. 2013. 01. 19. 15:12

"Kun Bélát nem jelentették fel. Nem folyt ellene semmilyen eljárás. Egyébként Kossuth ellen sem....írja Zorro elvtárs......"

Én Kun Béla és Kossuth állítólagos sikkasztási ügyéről beszéltem. Ha igaz lenne a vád, akkor azok, akik nem jelentették fel őket, bűnpártolást követtek volna el. Különösen mivel a sztorik szerint a kár egyik esetben sem térült meg.

Tudomásom szerint a hadbíróságok és népbíróságok tagjait végrehajtott halálos itéletek miatt gyilkosságért fogták perbe. Ez lett volna Kun Béla ügye is. Én csak Matejka János esetét ismerem. Ő Vácott volt ügyész, és ha jól tudom, nem volt szerepe halálos itélet meghozatalában, mégis halálra itélték.

Azért nem végezték ki, mert Ostenburgék különítménye többedmagával elfogta, és kivégezte,
Ő egyedül viszont túlélte a tüdőlövést. A túlélt kivégzésre hivatkozva kértvényezte az ügyvédje a halálos itélet megváltoztatását, amit szerintem azért tettek meg, mert kezdett túl nagy viszhangja lenni az ügynek, főleg mivel ennél a kivégzésnél piacozó asszonyokat is kivégeztek tévedésből a különítményesek, ráadásul látszott, hogy Matejkát is úgy végezték ki, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy kicsoda.

192. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 21:07

Matejkát nem ismertem, a népbíróságok elleni vád gyilkosságra való felbujtás volt, ha jól emlékszem......

Kossuth és Kun nem említhető egy lapon,....legfeljebb egy dologban, pénzt nyomtattak.

193. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 21:18

...de ha jólolvasom, Sztálint nem hatotta meg a túlélt ítélet......

194. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 21:21

Az elsőrendű vádlottat, Kriszhábert a Matejka János tanárjelöltet gyilkosságra való felbujtás büntette miatt életfogytig tartó fegyházra itélték el már régebben, most 11 rendbeli izgatásért ujabb 5 évi fegyházat kapott.

Ha Matejka csak ügyész volt, akkor nem gyilkosságért ítélték volna el.
Felbujtásért Kriszhéber kapott életfogytot.....

195. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 19. 22:59

...azt tudnám, mit keresett Károlyi Mihály Oroszországban, 1916 karácsonyán egy társaságban Kun Bélával? (id. Szipál Márton fotográfia)

196. ZorróAszter
2013. 01. 20. 16:03

Egyelőre nem látok ellentmondást. A halálos itéletet nyilván életfogytiglanra változtatták.

Nem teljesen. Matejka a gulágon halt meg.

Régebben Matejkáról semmi sem volt a neten. Most amit találtam az meg mintha azt hinné, hogy a hivatalos kivégzést élte volna túl.

197. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 24. 12:38

Pelikán József: Mit mondott az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd mindent megtesz.
Pelikán József: Mennyit kapok?
Pelikán lánya: Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
Pelikán József: Micsoda? Halál?
Pelikán lánya: A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést.
Pelikán József: Szép dolog. Mit mondott még az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd ne tessék csodálkozni, ha ő a tárgyaláson igen súlyos büntetést kér.
Pelikán József: Kicsoda? A védőügyvéd?
Pelikán lánya: Igen, mert ha apuka kulák volna, azokból most sok van, de mert apuka párttag, ő meg párton kívüli, hát szóval szocialista jog, meg minden.
Pelikán József: Mi van a szocialista joggal? Gondolkozz csak!
Pelikán lánya: Hát a statuálás a lényeg. És hogy ne tessék idegeskedni.

198. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 24. 14:18

Karel Schwarzenberg: Már Freud arra tanított minket, hogy amit elhallgatunk, az később rosszabb változatban újra előjön......

199. navigator
2013. 01. 24. 19:16

198.

Már régóta ezek a dolgok nincsenek elhallgatva. Pardon, nem vagyok itt.

200. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 24. 19:58

199. ...azt tudnám, mit keresett Károlyi Mihály Oroszországban, 1916 karácsonyán egy társaságban KunBélával? (hadifoglyok között) (id. Szipál Márton fotográfia)...ismer valakit aki kibeszélte?

201. ZorróAszter
2013. 01. 26. 1:58

Ha hiteles a fotó, akkor csak Károlyi Vörös Keresztes kapcsolataira tudok gondolni.

Azt nem tudom, viselt-e tisztséget a Vörös Keresztben, de támogatta a szervezetet. És egyébként mintha az apja alapította volna a Magyar Vörös Keresztet, és talán valameddig a vezetője is lett volna.

Szóval volt kapcsolata.

Az I. világháború diplomáciai szempontból még sokkal lazább volt, de azért nem szivesen láttak ellenséges országból még ellenzéki, háborúellenes politikust sem.

Szerintem Károlyi ezeket a Vörös Keresztes kapcsolatokat használta ki Oroszországban és Franciaországban.

202. ZorróAszter
2013. 01. 26. 2:00

(Nyilván ha így volt, akkor a Vörös Kereszttől kapott megbízólevelet és menlevelet.)

203. navigator
2013. 01. 28. 7:32

ZorróAszter, felesleges Virágnak érvelni. Ő már régen eldöntötte, hogy Károlyi kém volt, hazaáruló. Kun Béla meg fogságba esett fehérgárdista tisztek gyerekeit ette meg bolsevik krími vacsoráin. Azt mondjuk becsülöm benne, hogy halvány villanást után meglepően tartózkodónak mutatkozott a Holokauszt mostani világnapján. Beérve szokott megharapdálásommal kivételesen nem csatlakozott azokhoz, akik antiglobalista hevületükben - pont ekkorra időzítve - előadtak itt egy sorozat, több részben fölhelyezett schmittelést arról, hogy bolygónk és országunk minden nagy nyavalyáját zsidók okozzák. Ők pénzelik a JOBBIk-ot, hogy meggyűlöltessék a magyarságot szerte a világon, hogy egy újabb Trianonnal e picike magyar államnak is véget vessenek... A nácikat is ők juttatták hatalomra, majd pénzelték a Harmadik Birodalmat, hogy annak antiszemitizmusa miatt az egész földkerekségen sajnáltathassák magukat. Attól se riadtak vissza ezek a fránya zsidók, hogy Auschwitzban magukat öljék halomra, hogy aztán a holokauszttal zsarolva elfogadtassák a rasszista-fasiszta Izrael államot, elrabolva a demokráciában, jólétben élő, világszínvonalú ipart és virágzó mezőgazdaságot teremtő arabok földjét...

204. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 28. 16:11

203.....Navigátor elvtárs, azt hittem, maga tudja, mit keresett 1916 karácsonyán, Szibériában Károlyi Mihály egy társaságban Kun Bélával....és id. Szipál Mártonnal?

Egyebekben úri hadifogságnak tűnik.....de Károlyi Mihály látogató?

www.tte.hu/media/pdf/interjuk10-szipal_marton.pdf

39.oldal.

Virág elvtárs s.k.

205. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 28. 16:13

203.....ez melyik szakmájának érvelése? A történelemtanáré vagy a mentálpedagógusé?

206. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 28. 21:32

201. Érdekes, Károlyi életrajzaiban 1916-os pártalapítás és 1917 között majdnem egy éves fekete lyuk van.....miközben ifjú szép felesége volt, Párizsban és Szibériában flangált......

207. ZorróAszter
2013. 01. 28. 22:03

Kedes Virág elvtárs!

Én nem látok sok hasonlóságot. Károlyi ebben az időben 41 éves, erősen kopaszodik, és kicsit idősebbnek látszik a koránál. A képen viszont egy jóval fiatalabb ember látható.

Károlyi elegánsan öltözködő arisztokrata. Ez a férfi viszont régimódi oroszos kispolgári kihajtott gallérú inget visel. Szerintem orosz kispolgár. A házigazda családjának a tagja.

Akit Kun Bélának mondanak, az a férfi pedig inkább grúz. A legjobban talán még ez a fotó hasonlító hozzá:

www.irodalmijelen.hu/files/u19/0315_kunbela.jpg

Nemtom, miért írja Szipál, hogy ez Károlyi és Kun Béla.

208. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 29. 7:54

Azért, Tom, mert így hallotta az apjától.

209. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 29. 12:22

....szegény Bethlen, ugyanúgy öltözik, mint egy oroszos kispolgár........vagy mint Károlyi?

210. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 29. 12:23

211. ZorróAszter
2013. 01. 30. 2:50

Ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy ez a fotó 1946-ban készült Oroszországban. De én még ennél is gonoszabb vagyok: Bethlen nem a jó ízléséről volt híres. Eléggé mókás cuccokban tudott megjelenni.

Minimum nem alkalomhoz illőkben.

Most csak egy kockás tweedjakó ugrik be, de közmondásos volt.

De a lényeg, elbizonytalanított.
Legalábbis ingnyak kérdésében.

Mert fenntartom, hogy hacsak nem maszkítozták el szándékosan magukat, akkor ezek nem ők.

Károlyi ekkor már erősen és jól láthatóan kopaszodott.

A Kun Bélára hajazó férfi pedig szerintem jól láthatóan sötétebb bőrű. Feltehetően grúz lehet.

De ha azt mondja, itt Károlyi magával Joe bácsival tárgyalt a világforradalomról parókában, akkor már nekem is összeáll a kép.

212. navigator
2013. 01. 31. 1:10

210.

Ah, boldog 1920-as évek! Amikor a frankhamisítás és a Vass-Déhr panama volt...

213. Virág elvtárs s.k.
2013. 02. 04. 12:04

214. Virág elvtárs s.k.
2013. 02. 04. 12:12

hem.passagen.se/mihi1/kun.jpg Kun Bélával a hasonlóság elvitethatatlan

215. ZorróAszter
2013. 02. 06. 20:20

Kedves Virág elvtárs!

Valamit elszúrt a linken, de megtaláltam:

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/4/4b/Babits_Mihaly_-_Radio_1935.jpg/200px-Babits_Mihaly_-_Radio_1935.jpg

De már 211-ben is írtam:
"De a lényeg, elbizonytalanított.
Legalábbis ingnyak kérdésében."

Bár Babits se volt éppen nagypolgár, de orosz semmiképp, és Bethlennel ellentétben ő úgy tudom, híresen pedánsan és ízlésesen öltözködött, úgyhogy hajlok arra, hogy Önnek van igaza.

Fényképek:
A fényképes azonosítás tudomány amibe nem szeretnék belekontárkodni.

De Ön mindig házifeladatokkal lát el, úgyhogy rendi, megpróbálok hasonló szögű fotókat keresni, és egymás mellé teszem őket.

Ha már dolgoztat, ajánlhatna Ön is ilyen képeket.

216. ZorróAszter
2013. 02. 06. 20:25

Úgy tudom, a tudorok leginkább a füleket szeretik. Azon nagyon jól látszik, ha nem pont ott van, vagy más a formája.

217. ZorróAszter
2013. 02. 06. 22:35

No elkészült Kun Béla.

zorroaszter.nolblog.hu/files/0000/Kun_Bela_es_Szippal_foto.jpg

Szerintem tényleg megdöbbentő a hasonlóság.

Kun Béla wikipédiás képét megtükröztem, mert szerintem a wikipédia fotó tükörkép. Kun Béla bal szemöldöke van feljebb valójában. Minden más fotón is. Szippál fotóját 3°-al balra döntöttem, hogy egyforma legyen a fejtartásuk. Kun Béla a fotón a huszas éveibenjár, Szippálén ha jól emlékszem, pont 30-nak kellene lennie. A valószínű különbség 5 év.

Stimmel a bal szemöldök, és a hogy a jobb szemöldök feljebb van. Nagyjából stimmel az orr. A száj Kun Béla fotóján husosabb. A fül hegyesebb. A száj középvonala középen van az orr és az álcsúcs között. A Szippál fotón kicsit feljebb. Az arc vonala más akét képen.

A szemek Kun Béla fotóján lefelé dőlnek, a Szippál fotón a szemek jobb és bal sarka kb. egy vonalban van. Nem dől.

Nem igérem, hogy Károlyit még ma megcsinálom.

218. ZorróAszter
2013. 02. 06. 23:39

No megvan Károlyi is.

zorroaszter.nolblog.hu/files/0000/Karolyi_Mihaly_es_Szippal_foto.jpg

A fül stimmel, az arcforma is. Viszont Károlyinak sasorra van. A Szippál fotón viszont a férfi orra egyenes.

Károlyi álla és alsó ajka előreugró. A Szippál fotón nem, vagy sokkal kevésbé.

A pajesz és fölötte a haj vonala stimmel. Az áll formája egyébként hasonló.

Egyébként a Kun Béla fotón is stimmel az áll is.

A szemek és a szemöldök ezeken a fotókon rosszabbul kivehetőek, de mintha Károlyi szemei mélyebben ülők lennének.

A legnagyobb probléma viszont a kor. Károlyiról ez a fotó nyilvánvalóan sokkal korábban készült, mint 1916, mégis idősebbnek tűnik rajta, mint a másik férfi.

De ezt már korábban is mondtam.

219. ZorróAszter
2013. 02. 11. 21:37

Kedves Virág elvtárs!

Semmi reakció?

Régi szokásához híven szép csendben elkullogott?

:o)

220. Virág elvtárs s.k.
2013. 02. 11. 21:51

Mire kiváncsi? Nem Virág elvtárs retusálja id. Szipál Márton képeit.....máskülönben nem velem van vitája, hanem a szemével, és Szipállal.

221. ZorróAszter
2013. 02. 11. 23:54

Kedves Virág elvtárs!

Ön hozta elő a témát. És akkor már érdekelne, hogy ezek után is azt állítja-e, hogy ez a Szippál fotó Kun Bélát és Károlyi Mihályt ábrázolja?

Mert ha korábban nem ezt állította, akkor mi a csudáért hozta ezt elő egyáltalán?

222. volk (szerkesztő)
2013. 03. 02. 16:08

Köszönöm szépen Nagyezsda Gladkih krími fotóit, továbbá azon kommenteket, amelyek szerzői ennek a témának a beemelését szorgalmazták. Volk

223. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 02. 16:50

*****

224. ZorróAszter
2013. 03. 02. 19:52

"Egyes források szerint ugyanis 1920 végén a krími félsziget polgári biztosaként Kun Béla szervezte a fehérgárdista Vrangel tábornok hadseregének veresége után végrehajtott tömeges kivégzéseket, sőt részt is vett azokban.

Érvelésükhöz felhasználják azt a tényt, hogy a megtorlásokról értesülve az orosz kommunista vezetés tényfeltáró bizottságot küldött ki, majd 1921 májusában visszahívta Kun Bélát a Krímből."

Kedves Volk!

Kun Béla 1921-ben a nemzetközi kommunista mozgalom egyik vezetője. 1921-től a KOMINERN végrehajtó bizottságának a tagja.

Vrangel 1920 novemberében üríti ki a Krímet.

Kun Béla 1920 augusztusában érkezik Szovjet-Oroszországba, 1921 márciusában már Németországba utazik, mint a KOMINTERN VB. tagja és megbízottja.

Ön ugye hivatásos újságíró. Hová tette a valóságérzékét, hogy ilyeneket leírt?

Ilyeneket Kun Miklós szokott írni, persze nem a Nagypapiról?

225. volk (szerkesztő)
2013. 03. 02. 20:44

zu 224., Az újságíró (jóllehet nyugállományú) stimmel, történésznek azonban amatőr vagyok. Az orosz 'ljubityel" talán jobban illik ide, mert szeretem a históriát., s hozzá nem értésem okán igyekszem az adott témát alaposabban körüljárni. Kun Béla 1920 szeptemberében már a Vörös Hadsereg krími hadműveleteit irányító triász tagja volt (Frunze - Guszev - Kun), november után akár el is követhette azon tetteit, amelyek miatt most elvennék az utca névtábláját. A vrangeli sereget angol és francia hajók javarészt kimentették a félszigetről, így a bosszú az ottmaradt civileket sújthatta. Az ellenoldal szörnyű számokat sorakoztat fel memoárjaiban. Kun márciusig működhetett a félszigeten, megbízásának visszavonása és németországi kiküldetése nem okvetlenül egymást követte (vagyis papíron még maradhatott krími komisszár, miközben már német elvtársait instruálta.). A Sztálin utáni időkben (a korábbi lenini bírálatok dacára) a SZU-ban - és különösen a Krímben - ápolták Kun Béla emlékét, természetes, hogy most ott is visszalendül az inga. Volk

226. ZorróAszter
2013. 03. 02. 21:12

Kedves Volk!

Az újságíráshoz nem szükségeltetik annyi valóságérzék, hogy ha majd az jelenik meg, hogy Lenin és Dzserzsinszkij személyesen vallatta és pofozta az elfogott cári tiszteket a CSK pincéjében, akkor legalábbis gyanakodjon, hogy valami nem stimmel?

227. Osszián
2013. 03. 02. 22:07

"Még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg budapesti baloldali értelmiségi körökkel."

Ez tökéletes nóvum nekem.
Soha sehol nem olvastam erről, de az időpontok se stimmelhetnek szerintem

Kolozsvárt Ady egyszer volt hosszabb ideig (szanatóriumban)valamikor 1910-ben.

9 év korkülönbség van a két ember közt, amikor Ady beíratkozik Zilahra, Kun Béla még csak 6 éves.

Amikor Kun Zilahra kerül, (mert járt oda is), Ady már 1 éve leérettségizett és Debrecenbe került jogászhallgatónak. Onnan Váradra megy lapot írni.
Még Nagyvárad jöhetne számításba, ahol mindketten újságíróskodtak, de itt is van 1 év eltolódás - Ady 1903 végén elhagyja Váradot. Kun pedig 1904-ben kerül Váradra.

Talán összefutottak itt-ott (leginkább Váradon, ahol mint vendég Ady meg-megfordult) de hogy Ady ismertette volna meg bárkivel is Kun Bélát, az kétlem.

228. Osszián
2013. 03. 02. 22:23

Van itt valami, amit szintén kétlek, de le vagyon írva:

(Ady)...1892-től a zilahi református kollégium diákja volt, ahol 1896 júniusában jelesen érettségizett: csak görögből és matematikából kapott jó osztályzatot. A liberális szellemű zilahi „ősi schóla” a szigorú szerzetesi iskolából kikerülve a szabadságot jelentette számára:.... Itt ismerte meg Kun Bélát is, aki egy ideig privát tanítványa volt."

De szerintem ez se stimmel.

A kis Béla, legkorábban 10 éves korában, tehát 1896-ben kezdhette meg zilahi tanulmányait. Méghozzá ősszel, ugye, mert akkor is szeptemberben kezdődtek az oskolák.

Ady viszont 1896 tavaszán már leérettségizik.

Tehát se Kolozsvár, se Zilah nem jöhet számításba - talán nem is találkoztak az életbe' se.

229. volk (szerkesztő)
2013. 03. 02. 22:33

zu 226. Nem véletlenül írtam feltételes módban. Azt azért vegye figyelembe, hogy Vrangelék november közepén elmenekültek, Kun pedig márciusig, azaz uszkve négy hónapig "büntethetett", ha úgy ítélte helyesnek. Nem láttam olyan vörös krónikát, amely arról számolt volna be, hogy ezalatt az idő alatt a magyar kommunista vezető hány analfabéta krími tatárt tanított meg a betűvetésre. A kesztyűbe dudálásra valószínűleg többet (ha nem is 60 ezret, mint egyes források írják...).
zu 227. Több forrás is egyetért abban, hogy "középiskoláit Zilahon kezdte, itt Ady Endre korrepetálta. Kolozsvárott érettségizett, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba 1902-ben lépett be". A Wikipédia szerint Kunt "még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg a budapesti baloldali értelmiségi körökkel. 1902-ben, középiskolásként belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP), 1913-ban már küldött volt a párt kongresszusán." Ha tévedtek, én is tévedhetek. Volk

230. Osszián
2013. 03. 02. 23:18

Volk, rosszul tudták.

A Wikipédia nem szentírás.

Nem tudom, milyen adatok ezek, én eléggé ismerem Adyt, az életét, sehol nem találkoztam ezzel, de mint írtam, időben se jöhetett ki.

Ady nem élt Kolozsváron, nem is igen járt - Zilahon meg már végzett, amikor Kun Béla kezdett.

Nincs különösebb jelentősége. Két teljesen külön életút.

231. Osszián
2013. 03. 02. 23:24

" A Wikipédia szerint Kunt "még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg a budapesti baloldali értelmiségi körökkel."

Ez végképp nem stimmel.

Nem tudom, pontosan mikor hagyta ott Kun Zilahot és ment vissza Kolozsvárra tanulni, (ugye az elemista évek nem jöhetnek számításba) - de 1897 után, mint írtam, Ady Debrecenben élt. Tájára se ment Kolozsvárnak, és pontosan annyira volt ismerős Pesten, mint Kun - vagyis semennyire.
Mondom, nem érdekes (jó lenne tudni, minek írnak életrajzokba bele nyilvánvaló lehetetlenségeket).

232. ZorróAszter
2013. 03. 02. 23:42

229. volk (szerkesztő) 2013. 03. 02. 22:33

Kedves Volk!

Ismét csak azt tudom mondani, amit korábban is legfeljebb bővebben: Kun Béla ekkor a KOMINTERN alapító tagja, a KOMINTERN VB tagja, a nemzetközi kommunista mozgalom egyik legtekintélyesebb vezetője, a Kommunisták Magyarországi Pártjának a vezetője.

Ebben a tisztében magának Leninnek is a főnöke.

Nem járt tatárokat tanítani kesztyűbe dudálni.

Amikor ezt mondja, az olyan, mintha azt mondaná, hogy Truman elnök, aki köztudomásúlag tagja és tisztségviselője volt a Ku Klux Klannak, saját kezűleg lincselte meg a négereket még elnök korában is.

Legyen már egy picit realista.

233. ZorróAszter
2013. 03. 02. 23:45

Kedves Osszián!

Én eztet írtam:
-------------------------------------------------------
5. ZorróAszter
2013. 01. 12. 0:04

"Még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg budapesti baloldali értelmiségi körökkel."

Kedves Volk!

Ha jól emlékszem, Ady latinból korrepetálta Kun Bélát még gimnazista korában.
Atyja arra intette, hogy ha elmélázik, adjon neki egy tockost, de ez kimaradt.

Szerintem Ady és Kun Béla kapcsolata ennyi volt, és nem több.
-------------------------------------------------------

Forrás: Kun Béláné visszaemlékezése

234. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 03. 8:47

Kun Béla elvtárs, mint Lenin elvtárs főnöke......(Vlagyimir Iljics Uljanov meg a beosztott.....mondhatni csicska.....:-))

...nem is olyan régi időkig, a magyar kommunista mozgalom még arra is büszke volt, hogy Lenin elvtárs egyáltalán szóba állt Kun Bélával.......és elvtársi öleléssel üzenetet küldött szikratévírón keresztül! ....a csepeli helyszin majd 1/2 évszázadig mindegy zarándokhely volt.....míg ilyen kegyeletteljes emlékezést mint ha a szikratévíró másik végén nem tartottak volna.....akkor ki is lehetett a beosztott?

235. Osszián
2013. 03. 03. 11:07

Szia Zorro!

Kun Béláné vagy rosszul emlékezett, vagy a születési dátum van elírva.
Mert az belátható, hogy értelmetlen arról beszélni, hogy a Zilahról már távozott Ady valahogy eljárt volna Debrecenből, hogy egy első gimnazistát (aki akkor 10 éves) korrepetáljon.
Ám találtam olyan életrajzot, ahol Kun Béla születését 1884-re teszik.
Ha ez a jó dátum elvben (de csak elvben!) lehetséges, mert eszerint Béla hamarabb került Zilahra, akkor, amikor már Ady utolsó éves volt.

Egyébként egy utolsó éves maturandus és egy elsős gimnazista közt akkoriban olyan óriási szakadék tátongott, mint Napóleon és a szép kisdobos közt...

De ez se stimmel. Közben nézelődtem: Zilahra 1896-ban iratkozott be.(Akkor kezdte jogi tanulmányait Ady Debrecenben)

Kun Béláné rosszul emlékezett.

236. ZorróAszter
2013. 03. 03. 11:21

Kedves Osszián!

A KOMINTERN volt A Kommunista Párt, aminek voltak a nemzeti szekciói. Erre utal például az "i" betű az MSZMP, az 1925-ös MagyarországI Szocialista Munkáspárt nevében.

A KOMINTERN közvetlenül irányította a Szovjetuniót, erre utal, hogy ebben az időben az Internacionálé volt a szovjet himnusz.

Lenin és az OKbP alá volt rendelve a KOMINTERN-nek, konkrétan a KOMINTERN VB-nek. Igy Kun Béla Lenin főnöke volt ebben az időszakban.

Leninnek voltak konfliktusai a KOMINTERN VB-vel. Kun Bélával tudomásom szerint alábbiak ellenére sem.

--------------------------------------------------------------------

Lukács György valami ilyesmit mond Eörsi Istvánnak:

"Leninnek Magyarországon egy fél tanítványa sem volt. Kunt Zinovjev tanítványának tartotta, engem meg közönséges szélsőbalosnak. Az igazság azonban az, hogy mi valamennyien messianisztikus szektás dogmatikusok voltunk."

Remélem, pontosan idéztem.

237. ZorróAszter
2013. 03. 03. 11:29

235. Osszián 2013. 03. 03. 11:07

Lehetségesnek tartom. Csak azt szerettem volna jelezni, hogy nem kitaláltam, hanem Kun Béláné írta.

A részletekre nem emlékszem, hogy hol és mikor történt mindez szerinte. De ebben a rendetlenségben lehetetlen megtalálnom a könyvet, hacsak nem véletlenül.

238. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 03. 15:36

236. Ez nem tyúk-tojás probléma, hiszen Lenin és az orosz bolsevik párt alapította a Kominternt, hogy legyen egy fedőszerve a nyugati pacifista + expanziós törekvéseinek......vagyis a csicska nem Lenin elvtárs, hanem Kun Béla elvtárs volt.

Kínos is lett volna, ha a Magyarországi Kommunista Párt az orosz bolsevik pártnak lett volna a magyar tagozata névleg is!

239. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 03. 15:47

Victor Serge már említett könyvének negyedik fejezetében igen élethűen eleveníti fel Kun Béla erőszakos magatartásának a következményeit:

„A Komintern végrehajtó bizottságának ülésén Lenin hosszasan elemezte a németországi eseményeket, és kifejtette, hogy azok minden tömeges támogatás, és politikai meggondolás nélkül biztos bukásra voltak ítélve. A zárt ülésen kevesen voltak jelen. Kun Béla, gömbölyű és puffadt fejét lehajtva hallgatta Lenin beszédét, beteges mosolya csakhamar eltűnt az arcáról. Lenin franciául beszélt, metszően és keményen. Tízszer, vagy többször is megismételte: „les bêtises de Béla Kun”, ezek a szavak kővé dermesztették a jelenlevőket. Feleségem gyorsírással jegyezte Lenin szavait , és később át kellett dolgoznunk a szöveget, mert mégsem illett volna, hogy a magyar forradalom vezérét egy írott dokumentumban tízszer egymásután félkegyelműnek nevezzék.”

Áh, valóban nem nevezném konfliktusnak, ha egy ágrólszakadt forradalmár, oroszországból (Leninnek hívták) a főnökét (sic; Kun Bélát) számonkéri, és lefélkegyelműzi......és Kun Bála a történtek ellenére nem adja át az illetőt a "Lenin fiúk"nak nevetett társaságnak......

Virág elvtárs s.k.

240. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 03. 17:30

25.000 katonát gyilkoltatott le. – Titkárnője ellenőrizte a vérengzést.

Páris, augusztus 7.

(A MTI párisi tudósítójának szikratávirata.) A Daily Telegraph részleteket közöl Kun Bélának egy borzalmas kegyetlenségéről, aki a Krim-félszigeten 25.000 tiszet és altisztet végeztetett ki. Előbb rendeletet adott ki, hogy az összes fehér gárdákat vegyék föl a katonai parancsnokok jegyzékébe, majd azt táviratozta, hogy a jegyzéken levő összes személyeket végezzék ki és fiatal titkárnőjét küldte el, hogy meggyőződjék, vajjon rendeleteit végrehajtották-e.

Ajánlott film: Az admirális.....Szimferopoli szín. A kivégzés módját a chicágói maffia Kun Bélától lizingelte.

241. ZorróAszter
2013. 03. 03. 18:29

Kedves Virág elvtárs!

Ön nem csak történelmet ferdíti el, hanem a szavak értelmét is. Amikor pedig rajtakapják, akkor megszökik, mintha elfeledkezett volna a posztról.

Mint rendszeresen volt szerencsénk ezt megfigyelni. Például hogy megmagyarázza, hogy miért állt Szippál tévedése (hazugsága) mellé olyan hévvel.

Itt is csúsztat: az hogy a KOMINTERN volt a Lenin és az OKbP főnöke, nem jelenti azt, hogy Leninnek nem volt tekintélye ebben a szervezetben.

Ezt a történetet nem ismerem, mert Victor Serge nemcsak hogy trockista volt, de azokon belül is a kevésbé szavahihetők közé tartozik. Az ő eszüket is elvette a Sztálin és kommunizmus elleni gyűlölet, és minden hazugságot megengedhetőnek tartottak, ha azzal úgy vélték, árthatnak nekik. Mint Ön is.

Ezért legfeljebb Önnek és Kun Miklósnak lehet liblingje.

"Páris, augusztus 7."
Melyik év, kérdezem én Öntől. Önt ismerve nyilván nem véletlenül felejtette le.

"A MTI párisi tudósítójának szikratávirata.) A Daily Telegraph részleteket közöl Kun Bélának egy borzalmas kegyetlenségéről, aki a Krim-félszigeten 25.000 tiszet és altisztet végeztetett ki. Előbb rendeletet adott ki, hogy az összes fehér gárdákat vegyék föl a katonai parancsnokok jegyzékébe, majd azt táviratozta, hogy a jegyzéken levő összes személyeket végezzék ki és fiatal titkárnőjét küldte el, hogy meggyőződjék, vajjon rendeleteit végrehajtották-e."

Hogyan jön ez össze a semmiképpen sem kommunista szimpatizáns wikipédiának a következő soraival:

hu.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Nyikolajevics_Vrangel

"1920 novemberében Vrangel figyelemre méltóan szervezett és rendezett evakuálást hajtott végre, amelynek eredményeként (a segéderőkkel együtt) 150 000 fő jutott el az antant irányítása alatt álló török területekre. A brit közigazgatás hozzáállása azonban végül a csapatok szétszóródásához vezetett."

Vagy azÖn szívéhez közelebb álló Metapédiából:

"A fekete tenger partján, vereség után tömeges menekülést szervezett. Ő a General Kornilov hajón menekült utolsónak 1920 november 14-én."

Ön antikomcsi hevületében egymásnak is, de legalábbis a tényeknek ellentmondó propagandaszövegeket hord össze igen átlátszó módon.

Ezért nem fogják megdicsérni a gazdái :o)

242. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 03. 19:15

.....egyedül Ön szavahihető, Zorro elvtárs.....bár megtanulhatná végre Szipál Márton nevét leírni.....

243. ZorróAszter
2013. 03. 03. 19:53

Engem legalábbis még nem kaptak rajta, hogy nyilvánvalóan hamis adatokra hivatkozom, mint Önt többször is. Nemcsak a Szippál fotó kapcsán.

De az is lehet, hogy nem véletlenül.

244. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 04. 11:25

Vrangel maradék (menekülni nem kívánó) emberei valóban nem tették ki azt a számot, amit a véreskezű krimi hóhér számlájára írnak......Kun ugyanis a Vrangel elleni harcban szövetséges, szélsőbaloldali anarchista mahnovisták között végezte el véres munkáját......kicsit megelőlegezte ez a helyzet a későbbi, spanyol polgárháborúban kialakultat.......a baloldal nem csak az ellenséggel kellett küzdjön, de azokkal is, akik a szövetségeseik voltak......

"A bolsevik sajtó soha nem jelentette meg a mahnovistákkal kötött egyezményt. Csak a folyamatos nyomásra jelentek meg részletek az amúgy igazán nem hosszú szövegből. Ez a tény bizalmatlanná tette a felkelőket. Amint elterjedt a híre Vrangel krími vereségének, Grigorjev Vasziljenszkij, a mahnovscsina egyik vezetője kijelentette: "Vége az egyezménynek. Mérget mernék venni rá, hogy a bolsevikok egy héten belül megtámadnak minket." Ez november 15-én történt. 26-án a bolsevikok meglepetésszerűen megtámadták Mahno főhadiszállását Guljajpoljéban és a krími csapatokat. A "krími vérfürdő" megszervezését Kunra bízták, aki olyannyira lelkesen látott a feladathoz, hogy ezzel állítólag még Lenin rosszallását is kiérdemelte, és saját elvtársai is hosszú évekig a "krími hóhér" megtisztelő címmel illették. Harkovban letartóztatták a mahnovscsina képviselőit és az összes elérhető anarchistát, szervezeteiket pedig azonnal betiltották. Azt állították, hogy Mahno puccsot szervezett az ukrán szovjetkormány ellen, és csapatai a Krímben megtámadták a "Vörös Hadsereg" egységeit. Az első vádpontról nem mondhatunk biztosat. Tulajdonképpen nem elképzelhetetlen, hogy Mahno ilyen módon kívánta volna kihasználni a győzelemből eredő jó pozícióit. A második pont azonban nyilvánvaló képtelenség. A Forradalmi Felkelő Hadsereg egyszerűen nem volt abban a helyzetben a súlyos áldozatokat követelő harcok után, hogy ezt megtehesse.

A bolsevikok jól előkészítették a rajtaütést. A megelőző napokban a mahnovisták kilenc bolsevik kémet fogtak el Guljajpoljéban. A cseka vezetése kijelentette, hogy túlkapásról van szó, és az esetért felelős 42. cseka-osztag felelős parancsnokát felfüggesztették. Az eset kivizsgálása ürügyén több bolsevik egység érkezett Guljajpoljéba. Ezek 26-án délelőtt 11 óra körül gépfegyverekkel támadták meg a települést. Ugyanezen a napon a "Vörös Hadsereg" győzelmi ünnepségre hívta meg a krími mahnovista csapatok vezetőit. A lakomán azonban az összes anarcho-kommunistát agyonlőtték. Az ötlet kiagyalója és megvalósítója egyaránt öreg barátunk, a magyar Noske: Kun Béla volt. Az ügyesen kivitelezett támadás nagy csapást mért a forradalmárokra. Maga Mahno nem tartózkodott Guljajpoljéban, de a várost a bolsevikok ideiglenesen elfoglalták. A rajtaütést a bolsevikok már korábban eltervezték. A "Vörös Hadseregen" belül a politikai megbízottak már november 15-én terjesztettek röplapokat "Halál a mahnovscsinára!" felirattal. Volin - letartóztatásakor - állítólag szemére vetette ezt az árulást Szamszonovnak, a cseka egyik megbízottjának, aki így válaszolt: "Ön ezt árulásnak tartja? Véleményünk szerint itt csupán ügyes politikai lépésről volt szó. Amíg szükségünk volt Mahnóra, addig értettünk hozzá, hogy felhasználjuk, most, hogy már nincs rá szükségünk ahhoz is értünk, hogy kiiktassuk." Hogy ez valóban így elhangzott-e, nincs rá bizonyíték Volin - nyilvánvalóan elfogult - visszaemlékezésén kívül. Az azonban egyértelmű, hogy valóban így történt a dolog. A mahnovscsinán való rajtaütés után megkezdődött a forradalmárok üldözése. "

Van még kérdése? ...vagy ezt sem hiszi el, mint a többi tényt, mert Navigátor elvtárs a szocializmusban nem ezt tanította, történelemórán.....

245. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 04. 11:31

246. ZorróAszter
2013. 03. 04. 20:17

Kedves Virág elvtás!

Miből gondolja, hogy akár az esetleges olvasók, akár én nem veszem észre, hogy ez már egy teljesen új történet?

Eddig ugye befürdött a Vrangel által hátrahagyott fehér tisztek lemészárlásával, és a krími tatárok tömeges lemészárlásával.

Most jön Machoval és az anarchistákkal.

Előljáróban: valóban nem tartom mérvadónak vezető trockisták egymásnak, önmaguknak és a tényeknek ellentmondó propagandairatait. Valamint az MTI se Kun Béla elfogulatlan értékeléséről volt híres 1921-ben. (Ön sem :o)

Továbbra is fenntartom, Kun Béla 1920-ban túl magas tekintélyi és hivatalos polcon volt ahhoz, hogy kivégzőosztagokat vezessen a Krímben. Ennek ellenkezőjét csak az állíthatja, aki nem tudja, mi volt a KOMINTERN és milyen poszt volt a KOMINTERN VB tagjának lenni. Vagyakár egy KMP vezetőjének lenni.

Kb. mintha én azt állítanám, hogy Truman, aki Ku Klux Klan tag volt, elnöki ideje alatt hétvégenként négereket lincselt Alabamában.

Mahno, anarchisták, spanyol polgárháború:

Mahno egyedül és különféle szövetségi felállásban harcolt évek óta, hol a fehérekkel a vörösök ellen, hol fordítva. A sors keze volt, hogy utóljára éppen a vörösök szövetségese volt: lehetett volna másként is a változékony természetét ismerve.

Katonai erejük nem volt túl jelentős, de partizánháború szerűséget folytattak viszonylag hatékonyan.

Tudomásom szerint valóban csúnyán elbántak velük: a vezetőket és hangadókat kivégezték, vagy munkatáborba küldték. Nincs tudomásom róla, hogy Mahno minden hívét kivégezték volna.

De ne tegyen úgy, mintha ez - vagyis a volt szövetséges kijátszása - a világtörténelemben a vörösök megjelenésével bukkant volna fel, és azóta el is tűnt volna.

(Tálibok, Noriega, Pol Pot, Diem, Szaddam, ............. .............. ................)

Főleg ilyen ide-oda hajladozó szövetségesé.

A kommunisták az anarchistákban mindigis veszélyes kalandorokat láttak, akik forrófejűségükkel szükségtelen és önpusztító csínekbe ugrasztják a munkásokat. Ennek megfelelően az anarchista vezetők ellen, Mahno és társai voltak kiméletlenek, az anarchista katonákat megtévedtnek minősítették.

Ezért volt érthetetlen Gerő Ernő spanyolországi tizedelése akciója már teljesen vesztes helyzetben és egyszerű anarchista katonák ellen. De azt hiszem, ez más téma.

247. ZorróAszter
2013. 03. 04. 20:26

Egyébként azt hiszem, nem helyes őket mahnovistáknak mondani. Ahelyes forma azt hiszem, akkor is a mahnoista lenne "v" nélkül.

Azt hiszem, a maguk korában egyszerűen anarchistáknak hívták őket. Meg "zöldeknek", meg talán "feketéknek".

Az anarcho-kommunista kifejezés megint arra utal, mintha egy trockista próbálná beadni egy olasz anarcho-kommunistának, hogy tulajdonképpen a bolsik az ő elvtársaival csesztek volna ki.

248. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 04. 21:47

Vrangelt egy történelemtanár(sic) emlegette, 38. hozzászólásában először, (Serge nyomán), náluk reklamáljon. A krimi tatárok és a machnovisták ugyan azok (legalábbis nagy az átfedés).
A szevasztopoli támaszpont (Fekete-tengeri Flotta) tisztjeit és altisztjeit is kiirtotta valaki....ha nem Kun volt, akkor már előtte elvégezte a piszkos munkát Machno?...... tessék választani.

249. ZorróAszter
2013. 03. 04. 23:58

Kedves Virág elvtárs!

"Vrangelt egy történelemtanár(sic) emlegette, 38. hozzászólásában először, (Serge nyomán), náluk reklamáljon."

Tényleg nem értem Önt. Hányszor kell még rajtakapnunk, hogy valótlanságot állít még ilyen piti másodlagos kérdésben is. Vrangelt Ön hozta elő először: 35.-nél adott linkkel, illetve:

------------------------------------------------------------
39. Virág elvtárs s.k.
2013. 01. 14. 7:48

38..........a bolsevizmus története lobbik harca a hatalomért.......szép definició......
Vrangel tábornok seregét nem nevezném a fehér terror alkalmazóinak,,,,,an bloc.....
------------------------------------------------------------

Erre adjon magyarázatot.

250. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 8:03

Serge szerint Kun az egyik bűncselekményt a másik után követte el, hogy kompenzálja a Magyar Tanács-köztársaság bukásával szerzett kudarc-élményét.
(Hitt Clemanceu, a román hadsereg kivonására vonatkozó ígéretének)

Megkötötte a szerződést Mahnoval, majd a közös győzelem után nekitámadt, és lemészároltatta őket. Megígérte a Vrangel-katonáknak és a flotta tisztjeinek és tiszthelyetteseinek a büntetlenséget, és hogy visszatérhetnek a civil foglalkozásukhoz, majd vízbe-fojtatta őket......egyszóval túltett aljas tanítómesterén, Clemanceaun.....sajnos ez minket Trianon vonatkozásában nem vígasztal........Kun szerencséje, hogy Sztálin a terhelő tanúk maradékait a II. VH után még kegyetlenebbül irtatta és deportáltatta.

Serge Kun bűneit mind felsorolja, bár a mahnovisták ellen elkövetett bűncselekmények nagyságrendjével Serge sem volt tisztában.

251. Toscanini
2013. 03. 05. 9:39

ZorróAszter!
246 os blogjaban ezt irja:

"Ezért volt érthetetlen Gerő Ernő spanyolországi tizedelése akciója már teljesen vesztes helyzetben és egyszerű anarchista katonák ellen. De azt hiszem, ez más téma."
Harom evig eltem Spanyolorszagban, es sohasem ertettem,hogy miert hivjak Gero Ernot Barcelona hoherjanak.
On most ravilagitott, es koszonom az informaciot.
Cheers

252. Toscanini
2013. 03. 05. 9:54

Egyebkent...
Operat kellene irni valakinek Kun Bela eleterol, "egy politikai kalandor tortenete" cimmel.
Elso felvonas: Budapest,1919. Masodik felvonas- Moszkva/Munchen. Harmadik felvonas: Krim.
Negyedik felvonas: bukas es a gulag.(sok kivegzessel, eroszakkal es hazugasaggal.A mai kozonsegnek ver kell!) Gazdag tema. Fel kellene dolgozni, es ezt komolyan gondolom!
Karolyirol is lehetne-ha nem is operat hanem- operettet irni "A Dilettans grof " cimmel.Orokzold melodiakkal,sztriptizjelenetekkel,lebujokkal stb. Nagy siker lenne mind ketto.

253. Toscanini
2013. 03. 05. 9:54

Egyebkent...
Operat kellene irni valakinek Kun Bela eleterol, "egy politikai kalandor tortenete" cimmel.
Elso felvonas: Budapest,1919. Masodik felvonas- Moszkva/Munchen. Harmadik felvonas: Krim.
Negyedik felvonas: bukas es a gulag.(sok kivegzessel, eroszakkal es hazugasaggal.A mai kozonsegnek ver kell!) Gazdag tema. Fel kellene dolgozni, es ezt komolyan gondolom!
Karolyirol is lehetne-ha nem is operat hanem- operettet irni "A Dilettans grof " cimmel.Orokzold melodiakkal,sztriptizjelenetekkel,lebujokkal stb. Nagy siker lenne mind ketto.

254. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 10:21

Előjáték: Galícia, Szilágycseh, Kolozsvár, Nagyvárad, és a szegedi csillag.......

255. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 10:26

...közjáték: a Fekete-tengeri Flotta búvárai megtalálják a kővel a lábukon vízbefojtott flottatisztek ezreinek lebegő maradványait......(a horrort is szereti a közönség).

256. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 10:28

....vígopera lesz, vagy dráma?

257. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 11:03

"Gerő Ernő spanyolországi tizedelése akciója már teljesen vesztes helyzetben és egyszerű anarchista katonák ellen. De azt hiszem, ez más téma."

Kötelező olvasmány Orwell spanyol polgárháborúról írt regénye(i).

(Hogyan harcolt a köztársaságpárti POUM a Francoisták ellen, miközben az NKDV irányítása alatt levő "Nemzetközi Brigádok" hátulról is irtották őket.......)

A magyar "Internacionalisták" - Gerő, Maléter, Asztalos, Mező Imre, Zalka Máté, Münnich, mind az NKVD oldalán álltak......igaz ugyan, hogy ezért később veszélybe is került az életük. A tanúkat nem mindenki szereti.

258. Toscanini
2013. 03. 05. 11:13

Hat igen. Orlov vezetese alatt, mindegyik.Orlov volt az NKVD kirendelt parancsnoka, aki egyebkent zsenialisan megszervezte a spanyol aranytartalek Szovjetunioba szallitasat.Utana nem is mert hazamenni, inkabb disszidalt Amerikaba.Felt a likvidalastol.O volt a fo tanu.

259. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 11:33

Erről a spanyol ezüsttartalék jut eszembe......a királyi palota kerítésén már vastag festékrétegek voltak, elhatározták a felújítást........és lám, a festékek lemarása után előtárult (az addig az utca-és a palotakert között álló) kerítésről, hogy szín ezüst.....mint később kiderült, a napoleoni háborúk idején mázolták le először, óvatosságból, hogy megmaradjon.

Bezzeg a Ferenc József híd ezüstszegecsét (amit mint utolsó kötőelemet a hídavatáskor maga a Cs&K felség kalapált gömbölyűre) azt folyton-folyton ellopták.....és végül vasra cserélték.....

Viszont a Vörösmarty szobor ezüst huszasa (amit egy koldus adott), amit mint a legnagyobb adományt (a teljes vagyonát adta!) még mindíg a helyén láthatjuk!

Virág elvtárs s.k.

260. ZorróAszter
2013. 03. 05. 12:47

250. Virág elvtárs s.k. 2013. 03. 05. 8:03

Kedves Virág elvtárs!

Kérdések egész garmadája vár megválaszolásra, amikkel itt besültek:
- Mit akart kihozni Szippál fotójából, és hogy továbbra is fenntartja-e, hogy Károlyit és Kun Bélát ábrázolja?
- Miért mond valótlanságokat még olyan kérdésben is, hogy ki hozta fel itt a Vrangel témát?
- Adós forrással, miszerint Vrangel hazudott, amikor az összes embere kimentésével dicsekedet. Holott tömegeket hagyott hátra a vörösöknek.
- Nem mondott forrást arra vonatkozólag, hogy Mahno emberei között tatárok is voltak, főleg, hogy a krími tatárok egyenesen Mahno irányítása alatt harcoltak.

Miből gondolja, hogy van Magyarországon valaki, aki Trianont másnak tulajdonítja, mint Ferenc Jóska, Tisza Pista és idióta rövidlátó grófi cimboráiknak, hacsak nem fizetik meg jól érte?

261. ZorróAszter
2013. 03. 05. 12:58

251. Toscanini 2013. 03. 05. 9:39

Kedves EzerarcúEzerNickű Toscanini / Kinteip / MostMiJövünk / Egy Magyar Hazafi ...... ..... ..... !

"Ezért volt érthetetlen Gerő Ernő spanyolországi tizedelése akciója már teljesen vesztes helyzetben és egyszerű anarchista katonák ellen. De azt hiszem, ez más téma."
Harom evig eltem Spanyolorszagban, es sohasem ertettem,hogy miert hivjak Gero Ernot Barcelona hoherjanak.
On most ravilagitott, es koszonom az informaciot.

Ön hazudik.

Egyrészt sosem élt Spanyolországban.

Másrészt nincs ember Barcelonában, aki hallotta volna Gerő Ernő nevét.

Harmadrészt igen: Önökkel ellentétben nekem nem szokásom a források manipulálása, a kellemetlen tények elhalgatása, vagy tények sajátfejű naprakész kitalálása és variálgatása.

262. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 13:16

Másrészt nincs ember Barcelonában, aki hallotta volna Gerő Ernő nevét.....naná, hogy nincs...ott Pedro néven vállalt szerepet......

263. ZorróAszter
2013. 03. 05. 13:20

Kedves Virág elvtárs!

Ki veheti Önöket komolyan, amikor össze-vissza beszél maga sem tudja mit?

"A magyar "Internacionalisták" - Gerő, Maléter, Asztalos, Mező Imre, Zalka Máté, Münnich, mind az NKVD oldalán álltak......igaz ugyan, hogy ezért később veszélybe is került az életük. A tanúkat nem mindenki szereti."

Milyen forrás támasztja alá, hogy például Maléter és Asztalos harcolt Spanyolországban?

Azonkívül tisztában van azzal, hogy az NKVD a Belügyminisztériumnak megfelelő Belügyi Népbiztosság?

Mi a bizonyíték arra, hogy Mező Imre és Zalka Máté az NKVD.nek dolgozott?

Ha igen, ki küldte az NKVD embereit Spanyolországba?

Gerő és Münnich tényleg tiskosszolgálat tisztjei voltak, de nem ugyanannak és főleg nem az NKVD-nek.

264. ZorróAszter
2013. 03. 05. 13:32

262. Virág elvtárs s.k. 2013. 03. 05. 13:16

Ha jól tudom, a felesége emlékiratainak hozzáférhetővé válása előtt nem volt közismert, hogy köze lehetett az anarchisták megtizedeléséhez.

Az azonosítást megnehezíti, hogy Gerőről számtalan történetet találtak ki Önhöz hasonlók.

Például hogy ő szervezte be Kim Philby-t, meg hogy ő irányította Trockij meggyilkolását.

Szóval az Önök buzgalma nélkül mindenki tisztábban látna.

Nem a bolsik megbízásából hintik itt Önök a port?

A végén már még azt is meg kell fontolnunk, tényleg olyan rossz ember volt-e Sztálin, ha Önök is ezt mondják?

265. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 21:48

Zorro elvtárs, .....Kik azok az Önök?

266. Virág elvtárs s.k.
2013. 03. 05. 21:53

Maléter és Asztalos valóban nem volt spanyolos. Az első eset, hogy tévedésen ért.

Gratulálok!

267. Toscanini
2013. 03. 06. 7:13

Zorrokam,
on kezd a municiobol kifogyni ha "ad hominem" tamad.Sajnalom ont, mint minden hulyet.
3 evig eltem Spanyolorszagban, ahol a Szocialista Gonzales (es Pilar Miro a RTVE elnoke- gyengebbek kedveert Radio Television Espanola)hivott meg egy magas allasba,amelyet egyebkent a Parlamenti is megszavazott (mert kulfoldi kapta az allast), igy beszelek is spanyolul, irok, gondolkozom es idonkent veszekszem.
Gero Ernore- sajnos- meg emlekeznek Barcelonaban.
Mai napig is kozismert szemelyiseg vagyok Spanyolorszagban.
Now is your turn,haver...adelante!!!!

268. Toscanini
2013. 03. 06. 7:20

Zorrokam,
onnek sikerult a szemtelenseget pimaszsaggal kompenzalni.Legalbb ennyit elert az eleteben.

269. ZorróAszter
2013. 03. 06. 16:00

266. Virág elvtárs s.k. 2013. 03. 05. 21:53

"Maléter és Asztalos valóban nem volt spanyolos. Az első eset, hogy tévedésen ért."

Naaaa!!!! Kedves Virág elvtárs! Ejnye!!!!

Remélem nem a csillár alatt ült, amikor ezt írta.

"Kérdések egész garmadája vár megválaszolásra, amikkel itt besültek:
- Mit akart kihozni Szippál fotójából, és hogy továbbra is fenntartja-e, hogy Károlyit és Kun Bélát ábrázolja?
- Miért mond valótlanságokat még olyan kérdésben is, hogy ki hozta fel itt a Vrangel témát?
- Adós forrással, miszerint Vrangel hazudott, amikor az összes embere kimentésével dicsekedet. Holott tömegeket hagyott hátra a vörösöknek.
- Nem mondott forrást arra vonatkozólag, hogy Mahno emberei között tatárok is voltak, főleg, hogy a krími tatárok egyenesen Mahno irányítása alatt harcoltak.

Miből gondolja, hogy van Magyarországon valaki, aki Trianont másnak tulajdonítja, mint Ferenc Jóska, Tisza Pista és idióta rövidlátó grófi cimboráiknak, hacsak nem fizetik meg jól érte?"

-----------------------------------------------------------

265. Virág elvtárs s.k. 2013. 03. 05. 21:48

"Zorro elvtárs, .....Kik azok az Önök?"
Hát például az EzerNickűEzerarcú kommenter, aki elfüstöl, és regisztráltat magának egy új nicket, ha az előzővel végképp kiröhögtette magát, vagy mindenki, aki kitalálja a történelmet ha a gazdái egy adott dologra megbízást ad, mint például Kun Miklós, M. Kiss Sándor, Schmidt Mária.

270. ZorróAszter
2013. 03. 06. 16:08

Kedves Toscanini!

Ön gátlás nélkül hazudozik, és még bodorítja is, annyira nincs semmi Önben.

Ha nem így lenne, akkor nem kellene minden héten új nicken jelentkeznie, hanem állná a sarat egy alatt.

Van annyi élettapasztalatom még nekem is, hogy tudjam, Ön legfeljebb paradicsomot szedni járhatott volna Spanyolországban, de még így sem járt.

271. Toscanini
2013. 03. 06. 16:30

Zorro!
A keretlegeny mentalitas ma mar nem modi.Tudom,hogy visszasirja,de a dunaba loves ideje lejart.Vegye mar vegre tudomasul.
De ez a blog mar regen nem Kun Belarol szol, hanem egy zart osztalyrol elszabadult "Zorro"rol.Mondja kedves, hol apoltak ont? Ha van szuksege kezelesre, szivesen ajanlhatok specialistat.Eloszor azt hittem,hogy csak jellemtelen de aztan rajottem,hogy idegbeteg.Erre nem lehet es nem szabad haragudni.

272. ZorróAszter
2013. 03. 06. 17:47

Kedves Toscanini!

Az Ön felbukkanásainak időpontjai között fedezhető fel a kétpólusú elmebetegségekre jellemző periodicitás. A napi megjelenései és eltűnései is a kórházi nagyvizitekre jellemző időpontokhoz köthetők. Gondolom a Lipótmezőn is hasonló időbeosztás van rendszeresítve.

Felteszem 271.-es kommentjéhez is ez adhatta az ötletet és motivációt ismerve az Ön nem túl leleményes és fantáziadús elméjét.

Például ha lenne némi fantáziája, akkor nem lepleződne le ilyen hamar még a névtelenség mögé bújva is a hazugsága.

273. victus2
2013. 03. 07. 12:09

"Az ukránok is számon tartják, még ma is!" - állítja dokiv, ezzel is igazolandó, hogy Kun Béla milyen kártékony elem volt.

A nacionalista,, jobboldali, szélsőjobboldali figurák számára - Ukarjnában, de Magyarországon is - Kun Béla természetesen kártékony elem. Ugyanakkor a szovjetorosz polgárháborúban - tetszik tudni dokiv, akkoriban az dúlt arrafelé - nyilván győzni akartak a vörösök és ezt csak úgy tehették meg, ha nem virágot osztogattak a fehéreknek. Kíván tisztelt dokiv egy listát a fehérek rémtetteiről? Nem utolsó sorban ez volt az oka, hogy a tömegek nagy része elfordult tőlük és a kisebbik rossznak tartott vörösöket támogatták: így például Kun Bélát is, aki mellett rengeteg ukrán is harcolt a szovjethatalom megteremtése érdekében. Ez utóbbi ukránokat is az ukránok közé tetszik számítani dokivnak, avagy ők nem számítanak, mert a vörösöket - Kun Bélát - támogatták?

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.

Címkefelhő

@hm kulfold @hm kult abház adománygyűjtés Afganisztán Afrika agyműtét ajándék alapítvány Alaszka albán áldozatok algériai államfő Alpári amerikai angol Antant antifasiszták Aranycsapat argentin Árpád ház árpádház árvaház árvák árvíz aszteroidák asztronauta atom Auschwitz ausztrál autóbusz avatás bajor bányász barátság barlangkolostor Báthori BEK békefenntartás békefenntartó belga Benfica betyár boldog boldoggáavatás bolgár bor botlókő börtön brazil brit buszgyártás cigány corvin cunami családanya csata csatár cseh Csehszlovákia cserkész csillagászat csuvas csúzli dél afrikai Délkelet Ázsia diplomácia díszpolgár Dunajec ecuadori edző egészségügy egyetem egyház egyiptomi elenállók elesettek ellenállás emigráció emirátus emlék emlékbélyeg emlékek emlékfal emlékház emlékhely emlékhelyek emlékkandeláber emlékkoszorú emlékmű emlékművek emlékoszlop emlékszoba emléktábla építészet eposz Erdély erdélyi érdemrend éremművészet esküvő ÉszakAmerika észt étterem EU EurópaiParlament Exodus export falikép falubokor FehérGárda felkelés felszabadulás felújítás festészet festő festőművész film finn finnugor forradalmár forradalom források fotó földrajz főpap francia freskó freskók futballedző Gábor díj Garibaldi gasztronómia gerilla görög grafikus grúz gyermekdal gyermekfalu gyermekotthon gyógyfürdő gyógyítás gyorsétkezés gyűjtés háború hadfelszerelés hadifogoly hadifogság hadihajó hadikórház hadsereg hajós haláltábor HalicsGalícia Héttorony Hold Holocaust holográfia holokauszt Hollywood honfoglalás honvéd honvédség horvát hős hunyadi huszár IIvilágháború ImperialCollege India indiai internálás iráni író irodalom Itália izlandi Izrael izraeli Jászberény jelkép jog kambodzsai kanadai kápolna kard katalán katolikus katona katonaság katonasír Katyn kazah kémia képviselő kereskedelem Késmárk kiállítás kibuc Kijev kínai király királykápolna királyné kisbolygók kitüntetések kivándorlás kivégzés kolostor kolumbiai komment1 kommunista kommunizmus kommün koncertterem koncetrációs tábor kopjafa koreai kórház Korinthoszi csatorna kormányfő korona kozmosz költészet költő könnyűlovasság könyvkiadás Közép Ázsia közlekedés Kreml kubai kultúra kun kuruc külügyek kürt emlékmű labdarúgás láger lakótelep lapszerkesztés Lavra Lehel lengyel libanoni litván macedón madagaszkári magyar magyarság malária mártírok másolat matematika megemlékezés mellszobor menekülők menekültek merénylet mérnök Michelangelo MMÖNK modern moldovai Monarchia mozaik mozi múmia Munkácsy munkaszolgálat Muravidék múzeum műemlék művészet művészettörténet nácizmus nagykövetség Nagyvárad NATO német néprajz népünnepély névfelvétel Nobel díj nolblog nők nyelvészet nyelvtudomány NYT Óceánia olasz oltalmazók orientalisztika orosz országimázs Országgyűlés ortodox orvostudomány osztrák osztrák magyar öltözet örmény Panama csatorna pápa partnerség patika perzsa Pilinszky pilóta polgárháború portré portugál proklamációk prostitúció rabság rákkutatás RealMadrid reformáció repülőtér római román Rusztaveli segély Shakespeare sír síremlék sírgondozás sírkő sírok spanyol sport srilankai stadion svéd szabadságharc számítástechnika számítógép szarkofág székelykapu székesegyház személyikultusz Szentföld Szepesség szerb szerzetes szerzetesrend szibéria szigetvilág szilva szlovák szlovén szobor szoborpark szoborportré szobrász szobrászat szovjet szökőkút szőlő szuvenír tájképek Tanácsköztársaság tanácsterem tánc táncparádé tanítás társaság tatárjárás temető templom természettudomány testőr testvérvárosok Tibet török történelem Transzszib tudomány turizmus turkológia túróstáska tüzérség tűzoltó újzélandi ukrán ultramikroszkóp uralkodó USA utazás utcanév űrkutatás üzbég üzlet vallás várbörtön vasfüggöny Vatikán védőszent vegyészet vendéglátás vértanú Vietnám vietnámi világháború viselet volk VörösHadsereg vulkán Wallenberg zene zenekar zongoraművész zsidó zsidómentés zsidóság